Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Moskva varuje Washington: Nepriateľské výpady nenecháme bez odpovede
Zdielať na

Moskva varuje Washington: Nepriateľské výpady nenecháme bez odpovede

MOSKVA / Moskva v utorok pohrozila, že rozšírenie amerických sankcií proti Rusku môže ohroziť spoluprácu oboch veľmocí pri riešení iránskeho jadrového programu, sýrskej krízy či urovnania iných medzinárodných problémov. Súčasne varovala pred ruskou odvetou.

"Vo Washingtone sa už mohli presvedčiť, že podobné nepriateľské výpady sme nenechali a nenecháme bez odpovede," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič v reakcii na rozšírenie zoznamu ruských predstaviteľov potrestaných zákazom vstupu do Spojených štátov podľa takzvaného Magnitského zákona o ďalšie štyri mená.

Spojené štáty vraj zavádzajú i reštrikcie proti ruským firmám, ktoré porušujú americký zákon o sankciách voči Iránu a Sýrii.

Podľa hovorcu ide o čiste politické rozhodnutie motivované najskôr snahou ukončiť rok "vo vysokom protiruskom tóne" a "prianím rozleptať rámec dvojstranných vzťahov".

Dvojitý meter

Washington vraj uplatňuje dvojitý meter, keď kritizuje Rusko za stav ľudských práv, ale súčasne zatvára oči pred problémami s ľudskými právami v samotných Spojených štátoch, kde tajné služby donedávna mali právo uplatňovať stredoveké mučenie a "policajti až doteraz beztrestne zabíjajú ľudí len preto, že majú inú farbu pleti".

"Spojené štáty sa úporne snažia rozšíriť platnosť vlastných zákonov na celý svet a diktovať všetkým svoje podmienky. Avšak voči Rusku žiadne nátlakové metódy neuspejú," zdôraznil Lukaševič.

Spojené štáty zaraďujú na "čiernu listinu" ruských úradníkov, sudcov a policajtov zaplatených do porušovania ľudských práv, aby im zakázali vstup do USA a zmrazili majetok, ktorý v Spojených štátoch majú.

Túto prax umožňuje takzvaný Magnitského zákon, pomenovaný po audítorovi zahraničného investičného fondy Sergejovi Magnitskom, ktorý v roku 2009 zomrel za záhadných okolností v ruskej vyšetrovacej väzbe.

Tam sa dostal po tom, čo obvinil vysoko postaveného činiteľa ministerstva vnútra z rozkrádania štátneho rozpočtu. Magnitského smrť dodnes neobjasnili. Ruskí ochrancovia ľudských práv majú podozrenie, že ho v cele ubili dozorcovia.

V decembrovom príhovore Vladimir Putin hovoril aj o vzťahoch so Západom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy