Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obama podpísal sankcie voči Rusku, Lavrov varoval pred narušením vzťahov
Zdielať na

Obama podpísal sankcie voči Rusku, Lavrov varoval pred narušením vzťahov

WASHINGTON/MOSKVA / Americký prezident Barack Obama podpísal vo štvrtok zákon, ktorý zavádza nové sankcie voči Rusku v odpovedi na jeho aktivity na východe Ukrajiny. Rusko okamžite zareagovalo. Podľa šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, ktorý telefonoval s americkým proťajškom Johnom Kerrym, môže nový zákon nadlho prelomiť možnosti normálnej spolupráce medzi Washingtonom a Moskvou.

Americkú legislatívu nazvanú Zákon o podpore slobody na Ukrajine predtým schválili obe komory amerického Kongresu. Obama zároveň povedal, že nový zákon na uvalenie sankcií proti Moskve zatiaľ nevyužije, no počká na vývoj situácie.

"Sme dokonca pripravení sankcie zmierniť, ak Rusko prijme nevyhnutné opatrenia na uvoľnenie napätia," vyhlásil.  

"Moja vláda bude aj naďalej úzko spolupracovať so svojimi spojencami a partnermi v Európe a na medzinárodnej úrovni podľa vývoja na Ukrajine, a bude skúmať a vyvažovať svoje sankcie v reakcii na ruskú aktivitu," dodal Obama. "Sme stále pripravení zvrátiť sankcie, pokiaľ Rusko príjme nevyhnutné opatrenia," doplnil.

Ďalej priznal, že legislatíva obsahuje aj konkrétne formy pomoci Ukrajine.

Reakcia Ruska

Na podpis nového zákona reagoval v piatok ruský minister zahraničia Sergej Lavrov počas telefonického rozhovoru s jeho americkým partnerom Johnom Kerrym.

Varoval, že legislatíva môže zmariť šance na obnovenie normálnych vzťahov a spolupráce medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Rozhovor sa pritom uskutočnil z americkej iniciatívy. 

V decembrovom príhovore Vladimir Putin hovoril aj o vzťahoch so Západom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy