Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Voda v oceáne zmizla, nasledovala obrovská vlna
Zdielať na
Zahraničie

Voda v oceáne zmizla, nasledovala obrovská vlna

JAKARTA/SUMATRA / Pred desiatimi rokmi sa na Srí Lanke odohrala obrovská tragédia. Zemetrasenie a následné vlny tsunamu zasiahli Indonéziu a po Štedrom dni na sviatok Štefana aj dovtedy rajský ostrov Srí Lanka. Na miesto sa vydali záchranári z celého sveta, nechýbali slovenskí.

Zemetrasenie s epicentrom vzdialeným 150 kilometrov od indonézskeho ostrova Sumatra udrelo o 7:58 miestneho času a trvalo dlhých desať minút. V priebehu pol hodiny zasiahli prvé ničivé vlny pobrežie Sumatry, za ďalších 30 minút dorazili k pobrežiu Thajska.

Miestami až desaťmetrová vlna vody, ktorá sa šírila rýchlosťou 800 kilometrov za hodinu, zmietla všetko, čo jej stálo v ceste. Hrôzostrašné zábery skazy majú ľudia doteraz živo v pamäti. Rok po katastrofe hovorili údaje o tom, že strechu nad hlavou stratilo 1,77 milióna ľudí.

Zahynul aj priateľ topmodelky

Ničivá vlna zabila v juhovýchodnej Ázii viac ako 230 tisíc ľudí. Pomáhal celý svet a nechýbalo ani Slovensko. Z dovolenky v Ázii sa nevrátilo 9000 cudzincov. O život prišiel aj priateľ českej topmodelky Petry Němcovej, s ktorým tam trávila Vianoce.

Materiálne škody sú už odstránené a život rybárov sa vrátil do starých koľají. Vlna tsunami sa však stále nad nimi vznáša ako desivá hrozba. "Nebojíme sa ísť na more, ale bojíme sa o naše rodiny," povedal miestny rybár.

Na mieste obrovskej tragédie bol v tom čase aj reportér TV JOJ Rasťo Ekkert, ktorý sa na Srí Lanku vydal spoločne so slovenskými záchranármi. Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy