Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zo sľúbenej práce sa vykľul podvod. Slovenku v Londýne okradli krajania
Zdielať na
Zahraničie

Zo sľúbenej práce sa vykľul podvod. Slovenku v Londýne okradli krajania

BRATISLAVA/LONDÝN / Mladú ženu z Detvy spolu s jej kamarátom okradli krajania v Londýne. Oboch najprv nalákali na prácu v hoteli, no ako sa neskôr ukázalo, ostali v cudzom meste sami, zúfalí a bez peňazí.

Sen o lepšej budúcnosti sa rozplynul hneď ako vystúpili na letisku v britskej metropole.

Pri metre ich už čakal sprostredkovateľ, ktorému odovzdali takmer šesťsto libier (vyše sedemsto eur) ako zálohu na ubytovanie.

Muž s peniazmi odišiel. Povedal, že musí ešte niečo vybaviť. Keď sa nevracal, pochopili, že sa stali obeťou podvodu.

"Po dvoch hodinách nezdvíhal už ani telefón. Uvedomili sme si, že nás podviedli," rozpráva Mariana.

Slováci, ktorí reagovali na inzerát zaručujúci prácu v Londýne, tak zostali neskoro večer takmer bez peňazí a nocľahu. Na hotel nemali a vonku sa prenocovať nedalo, keďže teplota klesla pod nulu.

"V jednej chvíli sme boli zúfalí, vzápätí nám bolo do plaču," spomína Mariana.

Pomohli cudzí

Dvojici pomohli cudzí ľudia. Zamestnanci metra sa Slovákom poskladali na hotel. Domov sa vrátili vďaka pomoci známych. Na Londýn zatrpkli. Nečakali, že ich podvedú krajania.

"Obral nás vysoký namakaný Róm. Po slovensky rozprával pekne. Bolo počuť, že má východniarsky prízvuk," opisuje sprostredkovateľa podvedená žena.

Podobných prípadov stále pribúda. "Nás okradli o tisíc libier, na ktoré sa nám na Slovensku pozbierala rodina a známi," opisuje ďalšia okradnutá Kristína.

Napriek nepríjemnej skúsenosti zostala v Londýne a skúša šťastie ďalej. Na úrady nemá zmysel sa obracať. Obetiam zväčša nemajú ako pomôcť.

"Polícia to riešiť nebude a nemajú sa ani kam obrátiť. Jedinú radu, čo vám vedia viacerí dať, pokiaľ ide o inzerát, neberte ho vážne a necestujte do Londýna," varuje Gabriela Žáčková, právna dobrovoľníčka v Londýne.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy