Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Len si ich vezmi, Voloďa
Zdielať na

Len si ich vezmi, Voloďa

Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa pokúša porovnávať násilie v americkom Fergusone s ukrajinským Majdanom. A podľa nadšeného poddanstva cára Putina, či teda aspoň podľa jeho zreteľnej väčšiny, by mala matička Rus podporiť rabujúcich vzbúrencov. Ej, majstri boľševickej propagandy sa veru musia v hrobe obracať.

Niežeby to porovnanie nebolo dostatočne demagogické a tupé, či neplnilo jasný propagandistický cieľ. V tomto súdruhovia z Kremľa nijak nezlyhali. Chyba je len v tom, že pokiaľ ide o Majdan, podporujú Rusi policajta, ktorý pokojne strieľa aj do neozbrojeného davu, a nie vzbúrencov. Je krátkozraké a neprezieravé, ak ruské úrady hovoria svojim ľuďom, že hádzať dlažobné kocky do policajtov je v poriadku.

Nezaškodí si takto na rovinu povedať, k čomuže v tom Fergusone došlo. Zle vycvičený policajt narazil na grázla, ktorý mal pocit, že muž zákona ho zaujíma rovnako málo, ako zákon samotný. A ten doňho, v jasnej panike, vystrieľal celý zásobník.

Hoci je pochopiteľné, že jeho rodičia to vidia inak, nie, Michael Brown nebol dobrý chlapec. Keby bol, nikdy by sa do podobnej situácie nedostal.

Ani Darren Wilson nie je bohvieaký policajt. Jeho výcvik stojí za figu drevenú. Keby vedel, čo robí, poradil by si holými rukami aj s agresívnym tupcom ťažšej váhy. A keby už predsa musel strieľať, azda by to dokázal tak, aby mal jeho terč šancu na prežitie.

Davy, ktoré túto banálnu tragédiu využívajú na to, aby ukojili svoju túžbu po násilí a tovare vo výkladoch, na ktorý si sami nikdy nezarobia, sú len normálna rabujúca luza. Taká sa nájde všade. Nepochybne bolo pár takých aj na Majdane, na oboch stranách barikády.

Pokiaľ to ale Rusko myslí so svojou podporou vážne, určite by dokázalo s Washingtonom, aspoň v tejto jednej veci, nájsť rozumný kompromis. Napríklad by mohlo každému, koho pre rabovanie odsúdia, poskytnúť politický azyl. Neexistuje napokon dôvod, pre ktorý by tých ľudí nemohla Amerika pustiť na doživotie do Ruska. Iba ak humanitárny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy