Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Islamský štát mal zavraždiť ďalšieho rukojemníka, Američana Petra Kassiga
Zdielať na

Islamský štát mal zavraždiť ďalšieho rukojemníka, Američana Petra Kassiga

BAGDAD / Radikáli z organizácie Islamský štát údajne usmrtili ďalšieho rukojemníka, dvadsaťšesťročného Američana Petra Kassiga. Podľa agentúry AFP jeho zabitie opäť natočili na video rovnako ako predošlé obete, amerického novinára Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa a Britov Alana Henninga a Davida Hainesa.

Na šestnásťminútovom zázname, ktorý umiestnili na komunikačné siete, je zachytený muž v čiernom. Muž stojí pri hlave oddelenej od tela a pokrytej krvou. Tvrdí o nej, že ide práve o Američana. Či je to skutočne Kassig, zatiaľ nebolo možné nezávislo overiť. Muž v čiernom vraj hovorí anglicky s britským prízvukom. Video tiež obsahuje hromadnú popravu zajatých sýrskych vojakov.

Islamisti už na konci septembra pohrozili, že Kassig, ktorý v zajatí údajne konvertoval na islam a prijal meno Abdar Rahmán, je ďalším na rade.

Kassigovi rodičia následne zverejnili list, ktorý im ich syn napísal zo zajatia. Vyjadril  ňom obavy zo svojej skorej smrti.

Pozrite si, čo napísal Peter rodičom:

Hovorkyňa americkej Národnej rady pre bezpečnosť Bernadette Meehan uviedla, že tajné služby chcú rýchlo zistiť, či je nahrávka pravá.

"Pokiaľ by sa údaje potvrdili, sme otrasení brutálnou vraždou nevinného amerického humanitárneho pracovníka," dodala.

Otrasený "chladnokrvnou vraždou" je tiež britský premiér David Cameron a "nový akt barbarstva" odsúdilo ústami premiéra Manuela Vallsa tiež Francúzsko.

Kassig slúžil v americkej armáde počas vojny v Iraku, kde ho podľa záznamov Pentagonu nasadili od apríla do júla 2007. Po prepustení z armády zo zdravotných dôvodov sa stal laborantom záchrannej služby a odcestoval v roku 2012 do Libanonu.

Uniesli dobrovoľníka

Pôsobil ako dobrovoľník v nemocniciach a ošetroval palestínskych utečencov a Sýrčanov utekajúcich pre vojnovým konfliktom vo svojej domovine, povedala Kassigova rodina.

Uniesli ho vlani 1. októbra, keď cestoval do východosýrskeho mesta Dajr az-Zaur ako pracovník Špeciálnej služby akútnej pomoci a podpory. Túto nevládnu organizáciu sám založil koncom roku 2012 s cieľom ošetrovať migrantom zo Sýrie utekajúcich cez hranice do Turecka.

Pozrite si časť videa údajnej popravy amerického novinára Jamesa Foleyho:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov a citlivé povahy

Nové video sa objavilo krátko potom, čo médiá prišli s informáciou, že terorista obviňovaný z chladnokrvného zavraždenia štyroch západných rukojemníkov bol pravdepodobne pred týždňom zranený pri americkom leteckom útoku pri západoirackom meste Kajm. Pri rovnakom leteckom útoku sa tiež zranil vodca Islamského štátu Abú Bark Bagdadí.

Poprava amerického rukojemníka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy