Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rodina zabitého amerického novinára Sotloffa oslovila jeho vrahov
Zdielať na

Rodina zabitého amerického novinára Sotloffa oslovila jeho vrahov

MIAMI / Rodina amerického novinára Stevena Sotloffa vyzvala vodcu islamistov, ktorí žurnalistu zavraždili, k dialógu o isláme. Rodinný priateľ a hovorca Barak Barfi si pred novinármi v stredu v Miami spomenul na Sotloffa a oslovil jeho vrahov.

Skupina Islamský štát (IS) v utorok zverejnila video so záznamom vraždy a USA neskôr potvrdili jeho pravosť. Sotloff padol do zajatia minulý rok v Sýrii a po Jamesovi Foleym je druhým americkým novinárom, ktorého vraždu skupina nasnímala ako varovanie pre USA kvôli ich zapojeniu sa do bojov proti radikálom v Iraku.

Pripravený na debatu


"Nebol posadnutý vojnou, ale lákali ho príbehy nepokojného Blízkeho východu," povedal Barfi po anglicky. Prešiel potom do arabčiny a oslovil vodcu IS abú Bakra Bagdádího. Prehlásil, že Sotloff zomrel ako mučeník. "Hanbite sa, kde je vaše milosrdenstvo? Boh nemá rád násilníkov. Som pripravený na debatu s vami, nemám v ruke zbraň a chcem počuť vaše odpovede," povedal Barfi, ktorý je znalcom arabského sveta a pôsobí vo washingtonskom analytickom stredisku New America Foundation.

Sotloffovu vraždu komentovali najvyšší politici. Prezident Barack Obama povedal, že Amerika sa nenechá zastrašiť a že je nutné zabrániť IS ohrožovať región. Minister obrany Chuck Hagel povedal, že človeku sa robí pri pohľade na video "zle od žalúdka a že si uvedomuje barbarstvo a brutalitu, ktorá v niektorých častiach sveta stále existuje". Cieľom je "rozbiť ich a zničiť, nielen zabrániť im postupovať ďalej," prehlásil.

Brány pekla

Tajomník Obamovho bezpečnostného poradcu Tony Blinken povedal, že boj proti IS bude zrejme dlhý a nepodarí sa ho ukončiť ešte za vlády prezidenta Obamu. S rozhorčením o IS hovoril viceprezident Joe Biden, keď povedal, že USA budú "tých vrahov prenásledovať až k bránam pekla, pretože tam patria". "Sme jednotní ako národ a keď niekto ubližuje Američanom, necúvame a nezabúdame," prehlásil Biden.

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov a citlivé povahy

Súvisiace články

Najčítanejšie správy