Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Islamský štát sa rozmáha, chce kalifát v Egypte
Zdielať na

Islamský štát sa rozmáha, chce kalifát v Egypte

KÁHIRA/BRATISLAVA / Pôvodom iracká organizácia Islamský štát dokázala doposiaľ násilne obsadiť oblasti v Iraku a Sýrii, ktoré vyhlásila za svoj kalifát. najnovšie vyzvali na spoluprácu teroristov v Egypte, čo by mohlo poznačiť aj obľúbené cestovanie Slovákov k Červenému moru.

"Všade vypuknú vulkány džihádu. Oznamujeme rozšírenie Islamského štátu na nové územia, a to Saudskú Arábiu, Jemen, Egypt, Lýbiu a Alžírsko," uviedol vodca Islamského štátu Abú Bakr al- Bagdádí.

Vodca Islamského štátu sa takto mal prihovoriť svojim stúpencom. Napriek tomu, že autentickosť jeho hlasu zatiaľ úrady nepotvrdili, jeho odkazy šíria strach.

"ISIS v tom svojom videu vyzvalo na útoky proti neveriacim," dodal bezpečnostný expert Ivo Samson.

Teroristi sa v posledných dňoch zamerali najmä na Egypt, čím podľa bezpečnostného experta vyhlásili vojnu všetkým krajinám, ktoré proti nim bojujú. Čiže nielen Američanom, ale aj Európanom.

"Takto vyhlásili vojnu aj turistom na Sinajskom polostrove," vysvetlil Samson.

Vydali varovanie

Egypťania sa možnej novej situácii vôbec netešia, nakoľko z turistického ruchu žijú. Zatiaľ je však v krajine všetko po starom.

"Nemáme informácie ano od delegátov, ani od turistov o nejakých nepríjemných situáciách alebo udalostiach," ozrejmuje predseda Slovenskej asociácie cestovných kancelárii Stanislav Macko.

napriek tomu však v krajine platí zvýšené bezpečnostné riziko. Upozornila na to dokonca i Slovenská informačná služba.

"Situácia v egyptských turistických strediskách na kontinentálnom pobreží Červeného mora je stabilizovaná. Turisti by mali starostlivo zvážiť účasť na fakultatívnych výletoch, respektíve pohyb mimo chránených stredísk," uviedol hovorca SIS Branislav Zvara.

Pred cestovaním do Egypta varovalo i slovenské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré upozorňuje najmä na oblasť severu Sinajského polostrova.

"Turistické destinácie, ktoré štandardne Slováci navštevujú, sú však bezpečné," doplnil hovorca ministerstva Peter Susko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy