Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Radšej odchod Británie z Únie ako obmedzenie pohybu, odkazuje Merkel
Zdielať na

Radšej odchod Británie z Únie ako obmedzenie pohybu, odkazuje Merkel

BERLÍN/LONDÝN / Nemecká kancelárka Angela Merkel by vraj radšej videla odchod Británie z Európskej únie, než prípadný kompromis týkajúci sa pohybu pracovných síl v Únii. Britská vláda sa už niekoľkokrát vyjadrila, že zvažuje obmedziť prisťahovalectvo, za čo ju Európska únia kritizovala s tým, že by išlo o porušenie unijných zákonov. Tiež sa hovorí o takzvanom exite Británie z Európskej únie.

Britský premiér David Cameron už dávnejšie sľúbil voličom, že v prípade svojho víťazstva v parlamentných voľbách na jar budúceho roku usporiada referendum o zotrvaní krajiny v Euróspkej únii. To by hovorilo za zotrvanie ostrovov v Únii, podotýka BBC.

Jednou z tém, o ktorých chce Cameron s unijnými predstaviteľmi rokovať, je práve sloboda pohybu a obmedzenie množstva prisťahovalcov mieriacich do Británie.

Merkel ale podľa nemeckého časopisu Der Spiegel dala jasne najavo, že stiahne svoju podporu britskému členstvu v Európskej únii, ak Londýn bude na reforme migračnej politiky Európskej únie trvať.

"Chceme aktívnu a angažovanú Britániu v silnej Európskej únii," povedala Angela Merkel.

Dodala, že Londýn sa však musí sám rozhodnúť, akú rolu chce v Únii v budúcnosti zohrávať. Princíp slobodného pohybu pracovných síl je však podľa Merkel nedotknuteľný.

Je to vôbec prvýkrát, kedy nemecká kancelárka pripustila možnosť britského exitu z Únie.

Stále viac prisťahovalcov

Cameronova vláda konzervatívcov a liberálnych demokratov koná pod tlakom euroskeptického krídla Konzervatívnej strany a zvyšujúcej sa popularity nacionalistickej a protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva. Tá ťaží z tvrdej kritiky Európskej únie a množstva prisťahovalcov v krajine a už dosiahla dôležité volebné víťazstvo.

Pozrite si priložené video:



Podľa oficiálnych štatistík prišlo z krajín Únie do Británie od marca 2013 do marca 2014 približne 131 tisíc pracovníkov, čo bolo o deväťdesiatpättisíc viac ako v predošlom roku. Londýn tiež zdôrazňuje, že nezamestnanosť občanov Únie v Británii sa v minulom roku zvýšila o sedemnásť percent.

Nemecko chce Britániu v Európskej únii, nie však za každú cenu, povedala kancelárka. Trvá na tom, že princíp slobodného pohybu pracovných síl  sa musí byť v rámci Únie zachovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy