Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Merkel a Hollande telefonovali s Putinom, voľby na Donbase neuznajú
Zdielať na
Zahraničie

Merkel a Hollande telefonovali s Putinom, voľby na Donbase neuznajú

KYJEV / Nemecká kancelárka Angela Merkel a francúzsky prezident Francois Hollande v piatkovom telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom potvrdili zámer neuznať podľa nich ilegálne nedeľňajšie voľby na povstalcami ovládanom východe Ukrajine.

V štvorstrannom rozhovore, ktorého účastníkom bol aj ukrajinský prezident Petro Porošenko. Merkel s Hollandeom Putinovi povedali, že voľby v Doneckej a Luhanskej ľudovej republike nie sú v súlade ukrajinským právom. Hlasovania navyše podľa nich porušujú podmienky septembrovej dohody o prímerí.

Legitimitu volieb v piatok odmietli aj USA. Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin v piatok označil snahu zvoliť si takzvaných prezidentov Donecka a Luhanska a takzvaný parlament za úplne falošnú. Rusko podľa jeho slov musí odradiť teroristov od konania volieb, keďže to je ďalší krok k zmrazeného konfliktu, ktorému tu musia zabrániť.

Voľby budú

Samozvané úrady Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky napriek odmietavému postoju OSN, EÚ i samotnej ukrajinskej vlády na nedeľu pripravujú parlamentné a prezidentské voľby.

Podporu hlasovaniu v takzvanom Novorusku naopak vyjadrilo susedné Rusko. Úrady napriek absencii voličských zoznamov pripravujú milióny hlasovacích lístkov. Hlasovať bude údajne možné aj cez internet.

V Donecku sú na výber dve strany, pričom jasným favoritom na lídra je Aleksander Zacharčenko, ktorý má dvoch protikandidátov. Zacharčenko región Donbasu nedávno prirovnal k Spojeným arabským emirátom. Poukázal pritom na zásoby nerastných surovín, pričom rozdiel je podľa neho iba v tom, že tí tam nemajú vojnu a oni na Ukrajine áno.

V Luhansku je favoritom súčasný líder Igor Plotnicky, ktorý má troch rivalov. Voliči si budú môcť vybrať medzi tromi stranami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy