Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Hackeri KĽDR zaútočili na Južnú Kóreu, tvrdí tajná služba
Zdielať na

Hackeri KĽDR zaútočili na Južnú Kóreu, tvrdí tajná služba

SOUL / Severná Kórea sa tento rok pokúsila o hackerský útok na desiatky tisíce juhokórejských smartfónov. Použila na to škodlivé programy maskované ako herné aplikácie pre mobily. Vyplýva to zo správy juhokórejskej rozviedky NIS, ktorú predložila miestnemu parlamentu.

Podľa údajov kontrarozviedky mohlo byť škodlivými aplikáciami infikovaných viac než dvesto tisíc telefónov. NIS nadviazala spoluprácu s majiteľmi webových stránok a vládou, aby odstránila aplikácie a zablokovala s nimi spojené hackerské kanály.

V minulých rokoch hackeri rozoslali škodlivý software a e-mail obsahujúce vírusy do juhokórejských vojenských inštitúcii, bánk, vládnych agentúr, televíznych staníc a mediálnych serverov. Vyšetrovanie došlo k záveru, že zdrojom týchto útokov bola Severná Kórea.

Zdravotné problémy

Severokórejský dikatátor sa pred približne mesiacom neukazoval na verejnosti. Okamžite sa objavili špekulácie okolo možných zdravotných problémov vodcu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky a tiež stability režimu.

"Objavilo sa viacero správ, že Kimov zdravotný stav nie je dobrý, čo podporili i videozáznamy, na ktorých ho na tom istom mieste zachytili pred mesiacom v najlepšej forme a následne keď kráčal po tom istom koberci, kríval," uviedol japonský expert na severokórejské záležitosti Tošimicu Šigemura. 

Pozrite si archívnu reportáž Martina Mózera:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy