Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vo Frankfurte zadržali tri dievčatá (16), chceli sa pripojiť k Islamskému štátu
Zdielať na

Vo Frankfurte zadržali tri dievčatá (16), chceli sa pripojiť k Islamskému štátu

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) zadržali v uplynulých dňoch v Nemecku tri americké dievčatá, ktoré sa údajne chceli pripojiť k radikálom z hnutia Islamský štát (ISIS) bojujúcim v Sýrii. Dievčatá, ktoré majú okolo šestnásť rokov, pochádzajú z Colorada a zadržané boli vo Frankfurte, informovala americká televízna stanica Fox News.

Dve z dievčat majú byť somálskeho pôvodu a jedna sudánskeho pôvodu. Vzhľadom k tomu, že majú menej ako osemnásť rokov, nebudú z ničoho obvinené. FBI celý prípad naďalej vyšetruje.

Z Nemecka do Sýrie

Podľa televízie ABC News sa školáčky chceli z Nemecka dostať až do Sýrie a tam sa pripojiť k extrémistom. Zo svojich domovov zmizli pred pár dňami, najskôr odcestovali z Colorada do Chicaga. Ich "kontakt", s ktorým boli v spojení, ich potom presvedčil, aby dorazili až do Nemecka.

Už vtedy po nich pátrala americká polícia a následne v spolupráci s nemeckými úradmi boli vystopované vo Frankfurte. Dievčatá mali údajne Nemcom tvrdiť, že idú študovať do Turecka.

Tehotné Rakúšanky

Tento rok v apríli sa vydali podporiť islamistov do Sýrie aj dve rakúske školáčka. Viedenčanky bosnianskeho pôvodu ušli z domova a rodičom nechali len list na rozlúčku. "Nehľadajte nás. Budeme slúžiť Alláhovi a pre neho zomrieme," napísali pätnásťročná Saniba Selimovic a o dva roky staršia Samra Kesinovic.

Údajne sa mali vydať za bojovníkov z Islamského štátu, teraz sú tehotné a svojim rodinám sa nedávno ozvali, že by sa chceli vrátiť domov. VIAC ČÍTAJTE TU: Rakúske džihádistky sú v pasci, chcú sa vrátiť

Súvisiace články

Najčítanejšie správy