Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Islamisti sťali ďalšieho väzneného Brita, na rade je Američan
Zdielať na

Islamisti sťali ďalšieho väzneného Brita, na rade je Američan

DAMASK / Na internete sa objavilo ďalšie video, ktoré zachytáva údajné sťatie britského humanitárneho pracovníka Alana Henninga príslušníkom radikálneho hnutia Islamský štát. Radikáli uniesli Henninga minulý rok v decembri, informovala BBC.

Britské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že zatiaľ nedokázalo overiť pravosť nahrávky. Video analyzujú aj odborníci z americkej CIA. Britský premiér David Cameron spoločne s prezidentom USA Barackom Obamom uviedli, že brutálnu vraždu odsudzujú.

Podľa Camerona Británia urobí všetko, čo bude v jej silách, aby chytila vrahov a postavila ich pred súd, píše britská BBC.

"Moje myšlienky a modlitby sú s Alanovou manželkou Barbarou, ich deťmi a všetkými, ktorí ho milovali," dodal premiér.

Manželkina prosba

Štyridsaťsedemročný Henning pracoval ako šofér taxi v Salforde neďaleko Manchesteru. Vlani v decembru viezol do Sýrie humanitárnu pomoc. Potraviny a zdravotnícke potreby mierili do nemocnice na severozápade krajiny. Islamskí bojovníci Henninga uniesli a držali ako rukojemníka.

Reprofoto/BBC

V utorok Henningova manželka Barbara prosila islamistov, aby jej manžela prepustili s tým, že je nevinný a do krajiny odišiel s dobrými úmyslami.

Ďalší v poradí

Radikáli Henninga na video označili za ďalšieho zajatca, ktorého zabijú, ak britská vláda bude podporovať boj proti Islamskému štátu.

Islamskí radikáli, ktorí v súčasnosti ovládajú časť Sýrie a Iraku, už zavraždili troch občanov zo Západu. Obeťou sa stal humanitárny pracovník David Haines a dvaja americkí novinári James Foley a Steven Sotloff.

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov a citlivé povahy

Islamisti ukázali ďalšiu obeť. Má ňou byť Američan Peter Kassig, ktorého zajali vlani v októbri pri poskytovaní humanitárnej pomoci v Sýrii. Kassig podľa rodiny v zajatí konvertoval na islam, informoval The Guardian.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy