Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Funkcie šéfa NATO sa ujíma nórsky premiér Stoltenberg
Zdielať na

Funkcie šéfa NATO sa ujíma nórsky premiér Stoltenberg

Zdroj: SITA

BRUSEL / Funkcie generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie sa v stredu ujme bývalý nórsky premiér Jens Stoltenberg, ktorého spojenecké krajiny zvolili tento rok v marci. Na čele aliancie nahrádza bývalého dánskeho premiéra Andersa Fogha Rasmussena, ktorý ju viedol 5 rokov.

Je paradoxom, že Stoltenberg, ktorý bol premiérom v rokoch 2000 až 2001 a potom od roku 2005 do októbra minulého roka, kedysi v radoch mladých sociálnych demokratov vášnivo protestoval proti NATO a vtedajším Európskym spoločenstvám, čo sú inštitúcie, ktoré neskôr začal sám presadzovať. Členom Európskej únie však Nórsko dodnes nie je.

Dohoda o ukončení

Za prvého premiérskeho mandátu vyhlásil nutnosť modernizácie štátnej správy a stál pri zrode ďalších razantných reforiem. Zdravotníctvo bolo reorganizované, ropná a plynárenská spoločnosť Statoil čiastočne privatizovaná.

Počas jeho druhej vlády sa do popredia dostali otázky nórskej vojenskej účasti v Afganistane aj ropné aktivity v Barentsovom mori.
V apríli 2010 podpísal s vtedajším ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom dohodu o ukončení sporu medzi oboma energetickými veľmocami o spoločnú hranicu v Barentsovom mori. Dohodu však doteraz parlamenty krajín neratifikovali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy