Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Slovákom v Amerike najviac chýbajú halušky, placky a palacinky
Zdielať na

Slovákom v Amerike najviac chýbajú halušky, placky a palacinky

NEW JERSEY / Toľko Slovákov pokope, ako v americkom New Jersey, niekedy nevidíte ani na slovenských festivaloch. Tisíce našincov sa totiž jeden deň v roku stretávajú na takzvanom slovenskom dni. Prichádzajú z celej Ameriky, aby aspoň na chvíľu zažili pravú slovenskú atmosféru.

Slovenské dobroty, slovenské výrobky či slovenské pivo. Slováci žijúci za veľkou mlákou si takto v jeden deň snažia pripomenúť svoje ďaleké Slovensko. "Najmä Terchová okolie," hovoria.

Domáca klobása

Domáca klobása za 7 dolárov a spišské párky za štyri, k tomu slovenské pesničky a americká zábava po slovensky sa môže začať. "Máme pravé, ručne robené slivkové gule, vedľa sú zemiakové placky a nakoniec halušky so sladkou kapustou," vymenováva predávajúca Slovenka.

Podaktorí precestovali celé štáty, len aby sa stretli so svojimi krajanmi. Chodia sem aj deti Slovákov, ktoré sa narodili už v Amerike. Aj ony si na slovenskom festivale tak trochu prichutnali k našim špecialitám.

Slovák z Dvojičiek

"Ja ľúbim klobásu, ja halušky a ja mám rád slovenské palacinky," vymenovávajú mladí ľudia. Na festivale sa okrem prezidenta ukázal aj Slovák, ktorý len tesne unikol smrti. V septembri 2001 dostal prácu na 80. poschodí v jednej z dvojičiek.

Lenže pre zlé počasie im nedodali materiál, a tak im šéf zavolal, aby zostali doma. "Nikdy som nepil, ale v to ráno mi vodka chutila veľmi dobre," opisuje Slovák žijúci v Amerike Miroslav Neček. Takto sa Slováci žijúci v Amerike stretávajú každý rok, tentoraz to bolo už tridsiatysiedmykrát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy