Zatiahnuté
17°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Taliban vyvraždil na juhu krajiny už sto ľudí
Zdielať na

Taliban vyvraždil na juhu krajiny už sto ľudí

KÁBUL / Stovky bojovníkov afganského Talibanu zaútočili neďaleko Kábulu a počas piatich dní tam povraždili najmenej sto ľudí. Úrady sa obávajú, že sa ozbrojencom podarí dostať oblasť do svojej moci. Radikáli sú údajne napojení na extrémistov z Islamského štátu (IS), ktorá pôsobí v Iraku a Sýrii, a na niektorých miestach údajne už vztýčili vlajky IS.

Asi sedemsto bojovníkov Talibanu začalo asi pred piatimi dňami ofenzívu. Podľa prvých správ za toto obdobie zahynulo už viac ako sto ľudí, vrátane pätnástich afganských policajtov, ktorým extrémisti odťali hlavy.

V stredu ráno v okrese Adžristan zaútočil na policajné stanovište samovražedný atentátnik. Úrady v provincii Ghazni už požiadali centrálnu vládu o vyslanie posíl, keďže sa obávajú, že oblasť môže padnúť do rúk ozbrojencom.

ISIFA

"Pokiaľ nepríde okamžitá pomoc od centrálnej vlády, okres padne. Opakovane sme žiadali o vrtuľníky, aby sme mohli evakuovať zranených, ale zatiaľ žiadne nedorazili," informoval zástupca provinčného guvernéra Ahmadulláh Ahmádí.

Rastúci vplyv IS

Taliban zaútočil v čase, keď nový afganský prezident Ašraf Ghaní preberá moc po svojom predchodcovi Hámidovi Karzáím a keď sa zahraničné bojové jednotky pripravujú na odchod z krajiny.

Islamský štát je už štvrtý deň pod paľbou, pozrite si reportáž:



Podľa miestnych médií v Afganistane v poslednom období rastie vplyv Islamského štátu. Podporu ideológii Talibanu vyjadrila aj poslankyňa provincie Ghazní, ktorá sa okrem toho vyslovila aj za ustanovenie Islamského štátu v Afganistane po vzore Islamského štátu v Sýrii a Iraku, píše najväčší afganský online magazín Khaama Press.

Členovia Islamského štátu údajne začali nedávno v okresoch ležiacich pri hraniciach s Pakistanom i v utečeneckých táboroch rozdávať letáky s cieľom zvýšiť svoj vplyv v Južnej Ázii.

Aj frakcia afganskej militantnej Islamskej strany (Hezb-e-Islami) koncom augusta oznámila, že zvažuje pripojenie k hnutiu Islamský štát a chce pokračovať v povstaleckom boji, pokiaľ nebude nielen v Afganistane, ale po celom svete, zavedené prísne islamské právo šaría.

Najčítanejšie správy