Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Buď Ukrajina zamieri do EÚ, alebo bude s Ruskom, polemizuje Porošenko
Zdielať na

Buď Ukrajina zamieri do EÚ, alebo bude s Ruskom, polemizuje Porošenko

KYJEV / Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok vyzval k podpore viac ako šesťdesiatich pripravovaných reforiem, ktoré majú Ukrajine otvoriť cestu k členstvu v Európskej únii. Balík reforiem má vláda pripraviť k prvému zasadnutiu nového parlamentu, ktorý vzíde z volieb na konci októbra.

Za najpálčivejší problém označil Porošenko boj s korupciou a súdnu reformu.

"Len reformy môžu obnoviť štát, ktorý neodpovedá očakávaniam našich občanov. Reformy sú jediná cesta vedúca do Európskej únie. Alternatívou je zostať sami s Ruskom," vyhlásil Porošenko.

Prezident je presvedčný, že októbrové voľby prinesú do nového parlamentu väčšinu, ktorá bude súhlasiť s reformami.

"Musíme zničiť model, kedy si oligarchovia rozdelili moc v štáte, musíme prejsť k spoločnosti, v ktorej panuje poriadok a otvorená ekonomika," apeloval.

Porošenka pritom viacerí označovali za jedného z popredných oligarchov.

Stratégia 2020

Reformným programom, ktorý nazval Stratégia 2020, chce prekonať storočnú zaostalosť Ukrajiny. Podľa Porošenka sa krajina bude uchádzať o členstvo v Európskej únii do roku 2020, píše Voice of America.

Na summite NATO hovorili o pomoci Ukrajine, pozrite si reportáž:


Prioritami Stratégie bude boj proti korupcii, obnova štátu a štátneho aparátu, reforma súdnictva, prokuratúry a polície, tiež daňová reforma, deregulácia a rozvoj podnikania. Nezabudol ani na reformu ukrajinskej obrany, zvýšenie energetickej nezávislosti a zlepšenie mena Ukrajiny vo svete.

Pripustil, že v krajine a tiež mimo nej existuje viacero nepriateľov zmien. "Reformy sa nerobia kvôli reformám. Výsledok nepoznáme hneď, ale každý by ich mal pocítiť vo svojej peňaženke. K cieľom patrí dôstojná mzda a dôchodok, či možnosť sebarealizácie," dodal.

Boj za Európu

"Tisíce Ukrajincov položili svoje životy nielen za Ukrajinu, ale aj za Európu," pripomínal Porošenko udalosti v Kyjeve a na východe krajiny.

SITA

Porošenko si myslí, že Ukrajinci svojou bojovnosťou posilnili Európsku úniu. "Veľa sme si vytrpeli v ére sovietskeho režimu, nedovolíme vytvoriť novú železnú oponu na našich hraniciach. Naše definitívne víťazstvo bude víťazstvom celej Európy," zdôraznil Porošenko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy