Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Islamskému štátu tečie do topánok, vybombardovali im rafinériu
Zdielať na

Islamskému štátu tečie do topánok, vybombardovali im rafinériu

DAMAŠK / Prinajmenšom štrnásť radikálov a päť civilistov zahynulov noci z utorka na stredu. Dôvodom boli americké nálety na pozície teroristickej organizácie Islamský štát na severovýchode Sýrie. Nálety USA a ich arabských spojencov na hnutie v Sýrii pokračuje už tretí deň.

Americký prezident Barack Obama spolu s ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym podotkli, že pôjde o dlhodobú kampaň.

Podľa zástupcu americkej armády bola cieľom najnovších útokov ropná infraštruktúra extrémistov v okolí miest Majadín, Hasaká a Bukamal.

Do útoku na modulárnu rafinériu na východe krajiny sa vraj zapojili Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. Nálety majú údajne za cieľ hlavne ochromiť financovanie Islamského štátu.

Reprofoto/BBC

Modulárna rafinéria pozostáva z modulov, ktoré možno premiestňovať a rýchlo spojazdniť. V sýrskych podmienkach môžu tieto rafinérie vytvárať pre Islamský štát zhruba dva milióny dolárov denne (vyše jeden a pol milióna eur) v príjmoch z ropy.

Dvadsaťpäť náletov

V noci na utorok podnikli Spojené štáty spolu s arabskými spojencami Jordánskom, Bahrajnom, Saudskou Arábiou, Katarom a Spojenými arabskými emirátmi vôbec prvé letecké útoky proti islamistom v Sýrii.

Celkovo už podľa BBC koalícia uskutočnila v Sýrii zhruba dvadsaťpäť náletov. V susednom Iraku napadli Američania pozície Islamského štátu zo vzduchu už viac ako dvestokrát.

Obama rečnil o extrémizme a tvrdými slovami nešetril ani na adresu hnutia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy