Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Cameron chce nálety na Irak, požiadal o súhlas parlament
Zdielať na

Cameron chce nálety na Irak, požiadal o súhlas parlament

NEW YORK / Veľká Británia by sa mala zapojiť do leteckých útokov, ktoré podnikajú Spojené štáty so spojencami proti pozíciám radikálneho hnutia Islamský štát v Iraku. V prejave pred Valným zhromaždením OSN to zo stredy na štvrtok povedal britský premiér David Cameron.

Podľa Camerona požiadala Londýn o pomoc iracká vláda. Premiér preto v piatok zvolal schôdzu parlamentu.

"Nesmieme byť tak stuhnutí strachom, aby sme nerobili vôbec nič," povedal Cameron. "Musíme konať v našom vlastnom národnom záujme, aby sme ochránili náš ľud a našu spoločnosť. Preto je správne, aby sa Británia teraz posunula do novej akčnej fázy," dodal.

Spojené štáty so spojencami podnikli zatiaľ dvesto leteckých útokov na pozície islamistov v Iraku, píše The Independent. Podľa tamojšieho premiéra Hajdara Abádího radikáli z Islamského štátu ovládajú namenej štvrtinu irackého územia a sú na prahu Bagdadu.

SITA

"Musím konať a musíme konať hneď," povedal Cameron na Valnom zhromaždení.

Zvolal parlament

Cameron si myslí, že Islamský štát má "nezdravý extrémistický pohľad na svet". Preto zvolal na piatok stretnutie parlamentu, ktorý momentálne od polovice septembra na mesiac nezasadá, aby hlasoval o tom, či umožní britskému kráľovskému letectvu zaútočiť na ciele Islamského štátu v severnom Iraku. Akciu podporujú všetky tri strany, preto by jeho návrh mal prejsť.

Spojené štáty a arabské krajiny začali tento týždeň prvýkrát bombardovať i pozície radikálov v Sýrii. Cameron, ktorý sa v stredu na okraj rozpravy Valného zhromaždenia OSN zišiel s iránskym prezidentom Hasanom Rúhánim, v prejave neskôr vyhlásil, že Irán by mal dostať príležitosť ukázať, že môže prispieť k riešeniu v Sýrii.

ilustračná foto

SITA

O tom, že by sa Británia mohla zapojiť do ozbrojenej kampane spojencov tiež v tejto krajine, sa ale nezmienil.

Cameron hovorí o bojoch, pozrite si video:

Británia je verným spojencom Spojených štátov, preto sa prd desiatimi rokmi rýchlo pridala k vojenským operáciám v Iraku a v Afganistane. Verejnosť ale vojna unavila a parlament vlani zamietol letecké útoky na ciele sýrskej vlády, čo Camerona tentokrát prinútilo postupovať opatrnejšie a zaistiť si najskôr podporu v stranách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy