Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bezpečnostná rada odklepla Obamovu rezolúciu proti extrémizmu
Zdielať na

Bezpečnostná rada odklepla Obamovu rezolúciu proti extrémizmu

NEW YORK / Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu, ktorá vyzýva svetové spoločenstvo k zablokovaniu účasti zahraničných extrémistov v konfliktoch, najmä v Sýrii a Iraku. Rokovaniu predsedal prezident Barack Obama a prítomní boli aj ďalší vrchní predstavitelia. Hlasovanie bolo jednomyseľné, rezolúciu podporilo i Rusko.

"Uznesenie samo o sebe nestačí! Sľuby na papieri nám nezaistia bezpečnosť a rétorika nezastaví teroristov v útokoch," konštatoval Obama.

Dokument doporučuje členským štátom OSN zhromažďovať a analyzovať údaje o pohybe osôb v rámci boja s medzinárodným terorizmom, bez toho, aby došlo k porušeniu medzinárodného práva.

Zablokovať pohyb teroristov a teroristických skupín má napríklad účinná pohraničná kontrola, dodržiavanie bezpečnostných zásad pri vydávaní cestovných a osobných dokumentov alebo boj proti falzifikátom.

Členské štáty majú zaistiť, aby ich trestné kódexy obsahovali tvrdé postihy "džihádistov a osôb, ktoré ich verbujú a financujú". Štáty majú zabrániť vstupu na svoje svoje územie alebo tranzitu zahraničných extrémistov, keď majú hodnoverné údaje o ich úmysloch.

SITA

"Musíme pracovať na riešení. Musíme skúsiť nátlak, nedostatok príležitostí, častokrát beznádej, na ktoré môžu byť i extrémisti citliví," povedal Obama.

Nálety v Sýrii pokračujú, pozrite si reportáž:

Sankcie za neuposlúchnutie

Štáty, ktoré nebudú rozhodnutie Bezpečnostej rady rešpektovať, budú sankcionované. Dokument jasne stanoví, že členské štáty OSN sú povinné zabrániť svojim občanom v účasti v extrémistických organizáciách, akým je i Islamský štát.

Prijatá rezolúcia môže upevnič medzinárodnú spoluprácu v boji s extrémizmom, píše CNN. Obama tiež upozornil, že neoddeliteľnou súčasťou tejto medzinárodnej spolupráce musí byť i rešpektovanie ľudských práv.

"Akmal svet pred sebou výzvu, ktorú nezvládol jeden národ, tak je to táto: teroristi prekračujúci hranice a hroziaci nevýslovným násilým," konštatoval americký prezident.

Obama reční na Valnom zhromaždení, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy