Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kyjev a povstalci sťahujú delostrelectvo, v Donecku paľba pokračuje
Zdielať na

Kyjev a povstalci sťahujú delostrelectvo, v Donecku paľba pokračuje

KYJEV / Vládne jednotky i proruskí povstalci na východe Ukrajiny ďalej pokračujú v sťahovaní delostrelectva od frontovej línie. V Donecku sa napriek tomu aj v stredu strieľalo. Severoatlantická alinacia v stredu potvrdila, že z ukrajinského územia sa stiahla podstatná časť ruských jednotiek.

V noci z utorka na stredu sa v Donecku odohrali najmenej dva útoky. Pri jednom z nich mínometná paľba zasiahla obytnú budovu.

V utorok potvrdili sťahovanie ťažkých zbraní do vzdialenosti pätnásť kilometrov od frontovej línie doneckí povstalci. V stredu to isté urobili i zástupcovia samozvanej Luhanskej ľudovej republiky.

"Sťahovanie je v behu. Všetko prebieha pod dohľadom OBSE. Ukrajinské jednotky sťahujú svoju vojenskú techniku a my tú našu," citovala agentúra Ria Novosti "premiéra" tejto separatistickej republiky Igora Plotnického.

SITA

Podľa NATO sa z ukrajinského územia vúrazne sťahujú i ruskí vojaci. "Niektoré ruské jednotky zostávajú na Ukrajine. Je ťažké povedať ich počet, pretožeb proruskí separatisti držia niekoľko hraničných priechodov a jednotky bežne prekračujú hranice v obcoh smeroch," uviedol hovorca Aliancie Jay Janzen.

Takto zničili pamätník v Donecku, pozrite si video:

NATO odhadovalo, že na Ukrajine po boku proruských separatistov pôsobí viac ako tisíc ruských vojakov. Sami povstalci hovorili o troch až štyroch tisícoch "dobrovoľníkov".

Rusko vyslanie vojakov na Ukrajinu opakovane poprelo, arovnako ako vyzbrojovanie rebelov.

Na vzniku tridsaťkilometrovej nárazníkovej zóny medzi oboma stranami konfliktu na východe Ukrajiny sa dohodol Kyjev s povstalcami minulý týždeň.

Viac-menej prímerie

Na Ukrajine od začiatku septembra platí prímerie, ktoré obe strany až na občasné incidenty v zásade dodržujú.

Rušno je najmä okolo doneckého letiska, ktoré zostáva v rukách ukrajinských vojakov.

SITA

Pri dvoch útokoch na Doneck v noci na stredu zomreli podľa informácii separatistov dvaja ľudia. Zástupcovia doneckej radnice to doposiaľ nepotvrdili.

Hovorca ukrajinského armádneho velenia Andrij Lysenko v stredu oznámil, že v bojoch sa za posledných dvadsaťštyri hodín zranilo sedem ukrajinských vojakov. Zároveň z porušovania prímeria obvinil separatistov.

V stredu by sa mala uskutočniť ďalšia výmena zajatcov medzi separatistami a ukrajinskou armádou. Podľa agentúry ITAR-TASS doneckí povstalci poslali ukrajinskej vláde zoznam mien šesťdesiatich zajatcov. Kyjev zatiaľ mlčí.

Pozrite si priložené video o situácii v Donecku:

Na východe Ukrajiny sa doposiaľ uskutočnili štyri výmeny zajatcov, k poslednej došlo minulý víkend.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy