Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Na Ukrajine platí prímerie, EÚ sleduje kroky Ruska
Zdielať na

Na Ukrajine platí prímerie, EÚ sleduje kroky Ruska

KYJEV / Na východ od Ukrajiny, kde od piatkového večera platí pokoj zbraní, mieri humanitárny konvoj z Ruska. Podmienky dodržiavania prímeria sleduje Brusel, ktorý chce na Rusko uvaliť nové sankcie a podľa vývoja na Ukrajine. V sobotu je očakávaná výmena zajatcov medzi proruskými rebelmi a ukrajinskou armádou.

Či sa výmena zajatcov, ktorá je jedným z bodov dohody, nakoniec uskutoční, nie je zatiaľ jasné. Prezident Petro Porošenko aj povstalci sú na ňu podľa svojich prehlásení pripraveni. Rebeli vraj zadržiavajú cez tisíc vojakov a armáda niekoľko stoviek separatistov.

Príchod konvojov

Na východe Ukrajiny je tiež očakávaný príjazd prvého z dvoch ohlásených ruských konvojov s pomocou pre civilistov. Ruská kolóna údajne na Ukrajinu vstúpi pod záštitou Červeného kríža.

Ak bude mierový proces na Ukrajine pokračovať, mohlo by sa Rusko vyhnúť novým úniovým sankciám, na ktorých sa sa v piatok v Bruseli dohodli veľvyslanci členských krajín EÚ.

Riešenie krízy

Brusel chce ale vidieť pokrok v riešení krízy, z ktorej obviňuje Moskvu. Podľa diplomatických zdrojov sa krajiny únie majú k možnému vyhláseniu nových odvetných opatrení voči Rusku vyjadriť cez víkend. Prípadné uvalenie nových sankcií sa ale čaká najskôr v utorok.

Pozrite si reportáž o mierovom rokovaní v Minsku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy