Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Panika z eboly v Guinei, dedinčania zavraždili osem členov informačného tímu
Zdielať na

Panika z eboly v Guinei, dedinčania zavraždili osem členov informačného tímu

KONAKRY / Po útoku rozhorčených dedinčanov na tím vládnych úradníkov, ktorí informovali o epidémii eboly, zomrelo na juhovýchode Guinei osem ľudí. Medzi mŕtvymi sú traja novinári.

"Osem tiel sa našlo v dedinskej latríne. Tri mali prerezané hrdlo," uviedol vládny hovorca Damantang Albert Camara. Šesť osôb v súvislosti s prípadom zatkli.

Incident sa odohral v utorok v obci Wome neďaleko mesta Nzérékoré. Táto oblasť je epidémiou smrtiaceho vírusu v Guinei zasiahnutá najviac.

Podľa posledných informácii troch členov informačného tímu dedinčania zadržujú. V delegácii bol tiež miestny guvernér a manažéri zdravotníckych stredísk a nemocníc.

Podľa najnovších štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie zabila ebola už najmenej 2630 ľudí. Nakazených je najmenej 5357 osôb.

Epidémia zasiahla najmä Libériu, Sierru Leonu a Guineu, no vírus sa rozšíril i do Senegalu a Nigérie. Medzi nakazenými je i 318 lekárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov, z ktorých 151 nákaze podľahlo.

Deportovali nakazenú dobrovoľníčku

Z Libérie evakuovali francúzsku dobrovoľníčku z organizácie Lekári bez hraníc. Tá sa nakazila ebolou. V noci zo štvrtku na piatok bola preto špeciálne upraveným lietadlom prepravená do vojenskej nemocnice Bégin neďaleko Paríža. V zariadení dostane "experimentálne ošetrenie".

SITA

Snahy miestnych úradov v boji proti ebole značne komplikuje prístup miestnych obyvateľov, medzi ktorými sa šíri strach a dezinformácie. Podľa mnohých z nich bola ebola "vynálezom bielych k zabíjaniu černochov", sú preto skeptickí voči zdravotníckym úradom a lekárom. Dôverujú skôr tradičným liečiteľom.

Aj Európa sa bojí eboly, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy