Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Podozrenie na ebolu v Taliansku, žena sa vrátila z Nigérie
Zdielať na

Podozrenie na ebolu v Taliansku, žena sa vrátila z Nigérie

RÍM / Talianske úrady vyšetrujú podozrenie na prvý výskyt eboly v tejto krajine. Podľa agentúry Reuters vykazuje symptómy nakazenia jedna žena v centrálnom Taliansku, ktorá sa podľa miestnej tlače nedávno vrátila z Nigérie.

Žena vo veku okolo 40 rokov bola hospitalizovaná v nemocnici v Ancone. Žiadny z kompetentných zdravotníckych orgánov v oblasti záležitosť zatiaľ nekomentoval.

Prípady podozrenia na ochorenie ebolou v Európe sa zatiaľ nikdy nepotvrdili. Testy väčšinou preukázali maláriu, ktorá na počiatku vykazuje rovnaké symptómy. V Európe na ebolu zomrel len španielsky misionár Miguel Pajares, ktorého úrady previezli do Španielska zo západnej Afriky. Naopak nakazený Brit sa po prevoze do Londýna z choroby zotavil.

Ako požiar

Ebola najviac postihuje štáty v Afrike. Siera Leone, Guinea, Libéria a Nigéria sú najviac postihnutými oblasťami. Podľa najnovších bilancii v dôsledku nákazy zomrelo už takmer 2 300 ľudí. Celkom sa ebolou nakazilo takmer 4 300 osôb. Pri terajšom tempe postupu nákazy Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že môže trvať šesť až deväť mesiacov, než sa choroba podarí dostať pod kontrolu.

Liberijský minister obrany Brownie Samukai pred Radou bezpečnosti OSN prehlásil, že epidémia ohrozuje samotnú existenciu Libérie. "Existencia Libérie je vážne ohrozená," povedal Samukai a dodal, že ochorenie "sa šíri ako lesný požiar, ničiaci všetko, čo mu stojí v ceste".

Uvoľnia 10 miliónov

Libéria je epidémiou zasiahnutá vôbec najviac. V krajine bolo k 6. septembru zaznamenaných 1 224 úmrtí. Spojené štáty medzitým oznámili, že uvoľnia ďalších desať miliónov dolárov, aby pomohli Africkej únii v boji proti epidémii. Peniaze majú poslúžiť predovšetkým pre prísun ďalších zdravotných pracovníkov do postihnutých oblastí.

Do USA dorazil už štvrtý Američan, ktorý sa nakazil ebolou v Afrike. Ide o lekára, ktorý podľa WHO pôsobil v Siera Leone, americké úrady to zatiaľ nepotvrdili. Muž bol hospitalizovaný v nemocnici v Atlante, kde sa po nasadení experimentálneho lieku uzdravili prví dvaja Američania nakazení ebolou. Tretí sa z eboly lieči v Nebraske.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy