Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Európa sa bojí eboly, europoslanci ju chcú zastaviť peniazmi
Zdielať na

Európa sa bojí eboly, europoslanci ju chcú zastaviť peniazmi

ŠTRASBURG / Smrteľný vírus ebola sa šíri ďalej a zatiaľ nie sme schopní ju kontrolovať. Keďže je situácia vážna, začali sa ňou zaoberať i poslanci Európskeho parlamentu. Hľadajú finančné zdroje, pretože na zastavenie jej šírenia budú potrebné desiatky miliónov eur.

Od marca si vírus ebola vyžiadal tisícky životov. Zaoberať sa týmto ochorením preto začali i v Európskom parlamente. Poslanci chcú do oblastí, kde je najviac nakazených, poslať finančnú pomoc.

Stoštyridsať miliónov tak poputuje do západnej Afriky. Za peniaze sa postavia nové liečebné strediská, zabezpečí sa potravinová pomoc a tiež lepšie hygienické podmienky.

Finančná pomoc

Zdravotné systémy v krajinách ako Sierra Leona, Libéria či Nigéria si sami nedokážu pomôcť. Europoslanci im preto pomôcť chcú, hoci nikto nevie predbežne vyčísliť čiastku, ktorá bude potrebná.

Okrem stoštyridsiatich miliónov eur, ktoré poputujú do západnej Afriky, tak bude nutná i ďalšia finančná injekcia.

Najviac zasiahnutá Libéria

Libéria je epidémiou zasiahnutá vôbec najviac. V krajine bolo k 6. septembru zaznamenaných 1 224 úmrtí. Spojené štáty medzitým oznámili, že uvoľnia ďalších desať miliónov dolárov, aby pomohli Africkej únii v boji proti epidémii. Peniaze majú poslúžiť predovšetkým pre prísun ďalších zdravotných pracovníkov do postihnutých oblastí.

Do USA dorazil už štvrtý Američan, ktorý sa nakazil ebolou v Afrike. Ide o lekára, ktorý podľa WHO pôsobil v Siera Leone, americké úrady to zatiaľ nepotvrdili. Muž bol hospitalizovaný v nemocnici v Atlante, kde sa po nasadení experimentálneho lieku uzdravili prví dvaja Američania nakazení ebolou. Tretí sa z eboly lieči v Nebraske.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy