Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ďalšie dva štáty uznali homosexuálne manželstvá
Zdielať na

Ďalšie dva štáty uznali homosexuálne manželstvá

Zdroj: SITA

CHICAGO / Najnovší rozsudok odvolacieho súdu označil zákony zakazujúce homosexuálne manželstvá za protiústavné. Sobáše gayov a lezieb sú tak legálne už v 21 štátoch USA.

Za posledné mesiace vyniesli federálne či štátne súdy niekoľko rozsudkov v neprospech štátnych zákazov, napríklad v štátoch Utah či Kentucky.

Pokusy jednotlivých štátov USA o zákonný zákaz homosexuálnych manželstiev súdy rušia od júna minulého roku. Najvyšší súd Spojených štátov odmietol niektoré časti federálneho zákona o ochrane manželstva a rozhodol, že legálne zosobášené osoby rovnakého pohlavia majú právo na federálne príspevky.

Doteraz boli homosexuálne manželstvá legálne v devätnástich amerických štátoch a oblasti hlavného mesta Washington. Teraz sa rozrastú o Indianu a Wisconsin.

V ďalších desiatich štátoch sú zatiaľ svadby osôb rovnakého pohlavia nelegálne, avšak čaká sa na rozhodnutie odvolacieho súdu.

Nové práva

Zmeny v oblasti práv homosexuálov nastávajú po celom svete. Súd v prísne katolíckej Kolumbii povolil lesbickému páru adoptovať si dieťa, ktoré sa narodilo jednej zo žien.

V Latinskej Amerike v poslednom období vyšli v ústrety homosexuálnym párom vo viacerých oblastiach. Napriek tomu, že sa nový zákon týka len partnerov, kde je jeden rodičom dieťaťa, právni experti tvrdia, že sa práva môžu postupne rozšíriť na všetky homosexuálne páry.

ISIFA

Ochrana manželstva

Slovensko má v otázke homosexuálnych manželstiev a adopcií detí homosexuálmi jasno. Poslanci pred pár mesiacmi schválili novelu ústavy, ktorá chráni manželstvo.

V našej ústave je teda novinkou klauzula v znení: "Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy