Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ukrajina stále nepotvrdila identitu zadržaného muža
Zdielať na

Ukrajina stále nepotvrdila identitu zadržaného muža

BRATISLAVA / Ani po viac ako dvoch týždňoch od zadržania muža so slovenským pasom pri meste Doneck Ukrajinci oficiálne nepotvrdili, že išlo naozaj o Slováka. Ministerstvo zahraničných vecí sa prípadu naďalej venuje.

"Prípadu sa naďalej venujeme. Žiaľ, do tejto chvíle nedošlo k posunu oproti minulému týždňu, keď sme najprv diplomatickou nótou požiadali o stotožnenie zadržaného (potvrdenie jeho identity a štátnej príslušnosti), a rovnako sme požadovali kópiu dokladu (pasu), ktorý mal údajne pri sebe," povedal Peter Susko z ministerstva zahraničných vecí.

Prípad už rezort diplomacie riešil aj s ukrajinským veľvyslancom na Slovensku, ktorý podľa Suska prisľúbil pomoc. "Očakávame písomnú odpoveď z ukrajinskej strany," ukončil.

VIAC ČÍTAJTE TU: Ukrajina stále nepotvrdila, či ide o Slováka Roháča

Rezort zahraničia žiada ukrajinské orgány o potvrdenie identity muža, ktorý bojoval na strane proruských povstalcov, už od jeho zadržania 19. augusta pri ukrajinskom meste Doneck. Bojovník mal pri sebe slovenský pas na meno Miroslav Roháč.

Pravdepodobne je to naozaj Slovák Miroslav Roháč, ako sa o tom od začiatku špekulovalo. Zdroj blízky polícii agentúre SITA potvrdil, že takmer isto je to Slovák, ktorý pochádza zo Žiliny a má prechodný pobyt v Banskej Bystrici. Ešte prednedávnom však dlhšie býval v Írsku, na našom území sa zrejme pred odchodom do konfliktnej oblasti zdržal len krátky čas.

VIAC ČÍTAJTE TU: Na Ukrajine vraj zajali Slováka, bojoval za separatistov

Má pochádzať zo Srbska

Ruská agentúra RIA Novosti citovala námestníka ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka, podľa ktorého Slováka identifikovali ako Miroslava Roháča, pochádzajúceho zo Srbska. Zadržaný mal pri sebe slovenský pas a na kyjevské letisko priletel 3. júla.

Ukrajinskí vojaci ho zatkli počas bojov v meste Ilovajsk, asi 35 kilometrov východne od Donecka. Slovák podľa Heraščenka povedal, že bojovať na Ukrajinu neprišiel ako žoldnier, ale z presvedčenia. V povstaleckých milíciách mal údajne na starosti mínomet. V Ilovajsku podľa Roháča bojovali viacerí Srbi, ich ďalší osud mu však nie je známy.

Kontraktori na Ukrajine

Na Ukrajine bojuje viacero Slovákov. Ide o takzvaných kontraktorov, ktorí to majú ako platené zamestnanie.

"Sú to ľudia, ktorí môžu mať aj ideová dôvody. Najmä, ak bojujú na strane Ruska. Bojujú teda na strane akejsi všeslovanskej vzájomnosti. Ukrajina sa tu chápe ako krajina, ktorá slúži americkým záujmom," tvrdí expert na terorizmus Ivo Samson. 

Ukrajinsko-ruský konflikt je aj o špeciálne vycvičených chlapíkoch, ktorí tam už teraz zarábajú obrovské peniaze. Podľa bývalého elitného vojaka je amatérov od platených kontraktorov na Ukrajine ľahko rozoznať. "V prvom rade si všímam, ako manipulujú so zbraňou a potom, ako majú na sebe uložený materiál," hovorí inštruktor TCA Gabriel Trojčák. VIAC SA DOČÍTATE TU: Na Ukrajine bojujú kontraktori. Niektorí aj tisíc eur za deň

Súvisiace články

Najčítanejšie správy