Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ukrajina stále nepotvrdila, či ide o Slováka Roháča
Zdielať na

Ukrajina stále nepotvrdila, či ide o Slováka Roháča

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA / Ani tri dni od prvej správy o zadržanom povstalcovi zo Slovenska nevie slovenská diplomacia jednoznačne potvrdiť jeho totožnosť. Aj keď s najväčšou pravdepodobnosťou ide o muža, ktorého fotografia obletela médiá. Pre televíziu JOJ prehovoril brat Miroslava Roháča. Tvrdí, že ani rodina nemá bližšie správy o svojom príbuznom.

"Ešte stále neviem, či je to môj brat. Viem len, že je to jeho pas. To je jediné, čo poviem potvrdiť," hovorí brat Miroslava Roháča Jaroslav. "Odišiel, mal namierené do Ruska s tým, že pôjde cez Ukrajinu a pristane v Kyjeve. Ďalej do Ruska pôjde vlakom," dodáva.

"Keď sa naposledy ozval povedal, že je všetko v poriadku," tvrdí Jaroslav. Zadržaný Slovák má trvalý pobyt na banskobystrickom sídlisku Sásová. Podľa slov jeho brata, v rodine vládne neistota.

Veria, že Miroslav je v poriadku

Stále veria a cítia, že Miroslav je v poriadku. "Môže to byť môj brat, ale stále nie je nič potvrdené," hovorí Jaroslav. Jeho brat plánoval cestu na východ dlhšie. Počas pracovného pobytu v Írsku spoznal veľa Ukrajincov.

Podľa brata Jaroslava, Miroslav nie je žiadny radikál či milovník zbraní ale skôr pacifista. "Neinklinoval k zbraniam. Lepili sme si lietadielka," dodáva Jaroslav.

Slovenské úrady nemajú ani po tridsiatichšiestich hodinách oficiálne informácie z ukrajinskej strany. Vychádzajú len zo správ, ktoré boli zverejnené na internete. "Sme z toho do značnej miery frustrovaní. Už by sme chceli vedieť, kde je pravda," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Ministerstvo vnútra potvrdilo pravosť pasu

Ministerstvo vnútra potvrdilo len pravosť cestovného dokladu vystaveného na meno Miroslav Roháč. "Na základe niektorých znakov dokladu sa dá s vysokou pravdepodobnosťou povedať, že ide o cestovný pas vydaný na Slovensku slovenskému občanovi," potvrdil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

noviny.sk

Viac Slovákov na Ukrajine

Napriek tomu, že oficiálne stále nebola potvrdená identita Ukrajncami zadržaného separatistu, objavujú sa tu ďalšie informácie. Podľa zdroja TV JOJ existujú operatívne informácie o ďalších separatistoch zo Slovenska. Nie je vylúčené, že už onedlho sa objavia ďalšie mená vojakov, ktorí ako žoldnieri, za veľké peniaze bojujú v Donecku na strane Ruských rebelov.

V komentároch na facebooku sa pri zverejnenej fotografii istého radikálneho profilu, dokonca špekuluje o tom, že by to mohli byť aj traja vyzbrojení mladíci na fotke, oblečení v maskáčoch a označení slovenskou trikolórou. 

facebook

Súvisiace články

Najčítanejšie správy