Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Šéfku Medzinárodného menového fondu obvinili zo sprenevery
Zdielať na

Šéfku Medzinárodného menového fondu obvinili zo sprenevery

Zdroj: SITA

PARÍŽ / Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagarde bola vo Francúzsku obvinená a začala byť oficiálne vyšetrovaná pre podozrenie z nedbalosti v prípade politického podvodu.

Francúzka Lagarde na obvinenie reagovala tvrdením, že nemieni odstúpiť zo svojej funkcie a proti obvineniu sa odvolá.

Šéfka Medzinárodného menového fondu je podozrivá, že ako francúzska ministerka financií sa podieľala na sprenevere verejných prostriedkov.

Priateľ exprezidenta

Lagarde vyšetrujú v afére, ktorá sa týka odškodného pre kontroverzného priateľa niekdajšieho pravicového prezidenta Nicolasa Sarkozyho, podnikateľa Bernarda Tapieho. Ako ministerka financií v roku 2008 údajne rozhodla, že sa jeho vlečúci sa spor bude riešiť v rozhodcovskom konaní. Arbitráž Tapiemu umožnila získať štyristo tisíc eur.

Prípad v Paríži prejednáva Republikový súdny dvor, ktorý je ako jediný justičný orgán kompetentný na súdne stíhanie súčasných a bývalých francúzskych ministrov. Súd ju znova vypočúval v utorok. Lagarde agentúre AFP uviedla, že nemieni odstúpiť a vracia sa späť do Washingtonu. Tam má Medzinárodný menový fond sídlo.

Podľa francúzskeho zákona sudcovia podozrivého obvinia a začnú formálne vyšetrovať, keď veria v jeho možné previnenie. Ešte to ale neznamená, že prípad musí viesť k súdnemu procesu. O jeho konaní sa rozhodne na základe výsledkov vyšetrovania.

Desať rokov za mrežami

Pokiaľ by Lagarde s odvolaním proti obvineniu neuspela, podľa niektorých francúzskych komentárov ohrozilo by to jej zotrvanie na čele Medzinárodného menového fondu. Odsúdená by v prípade procesu mohla byť až na desať rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy