Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ukrajina viní Rusko, že humanitárny konvoj dodáva zbrane
Zdielať na

Ukrajina viní Rusko, že humanitárny konvoj dodáva zbrane

KYJEV/DONECK / Do Ruska sa v sobotu začali vracať prvé kamióny, ktoré boli súčasťou konvoja vyslaného na Ukrajinu. Ten mal podľa Moskvy slúžiť na dodanie humanitárnej pomoci obyvateľom postihnutých bojmi na východnej Ukrajine. Kyjev sa ale obáva, že vo vozidlách boli zbrane určené proruským povstalcom.

"Máme operatívnu informáciu, že časť nákladných áut bola v Donecku a Luhansku využitá k tomu, aby vyzdvihla časť zariadenia z našich podnikov," povedal hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko. 

"Kamióny, ktoré prišli na naše územie pod záštitou humanitárneho konvoja, nakladajú Rusi zariadením z podniku Topaz, ktorý vyrába moderné rádiolokátory Kolčuga a zariadenia z luhanského závodu, kde sa vyrábajú náboje pre strelné zbrane," dodal.

Vlna nevôle

Nepovolené prekročenie hranice zo strany Rusov vyvolalo vlnu nevôle nielen v Kyjeve, ale aj Spojených štátoch, Severoatlantickej aliancii a Európskej únii. Postupný návrat konvoja, ktorého súčasťou bolo asi 220 nabielo natretých kamiónov, by mohol napätie medzi Západom a Ruskom znížiť.

Ukrajinské úrady v piatok oznámili, že ruský konvoj s humanitárnou pomocou bez povolenia prekročil ukrajinské hranice a medzičasom už dorazil do povstaleckého mesta Luhansk. Kyjev to označil za "priamu inváziu", armáda však nezasiahla, aby sa vyhla "provokáciám".

Moskva má totiž pri spoločných hraniciach tisíce vojakov a navyše varovala pred akýmkoľvek pokusom o "narušenie" konvoja. Neuviedla však, aké kroky by podnikla, keby ukrajinské sily zasiahli. Konvoj stál na rusko-ukrajinských hraniciach už takmer týždeň.

Postup Ruska ale kritizovali aj západní predstavitelia, vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu či nemeckej kancelárky Angely Merkel. ČÍTAJTE VIAC: Moskva musí okamžite stiahnuť konvoj z Ukrajiny, odkazujú Spojené štáty

Súvisiace články

Najčítanejšie správy