Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Moskva musí okamžite stiahnuť konvoj z Ukrajiny, odkazujú Spojené štáty
Zdielať na

Moskva musí okamžite stiahnuť konvoj z Ukrajiny, odkazujú Spojené štáty

KYJEV / Spojené štáty sú veľmi znepokojené vstupom ruského konvoja na Ukrajinu, čím porušil jej územnú integritu. Vyzývajú preto Moskvu, aby ho aj s osadenstvom okamžite stiahla, uviedol v piatok Pentagon.

"Toto je narušenie ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti Ruskom," povedal admirál John Kirby, tlačový tajomník Pentagonu na tlačovom brífingu.

"Rusko musí svoje vozidlá a ľudí z územia Ukrajiny okamžite siahnuť," zdôraznil. Ak tak nespraví, nasledovať budú ďalšie náklady a izolácia, dodal admirál.

Bez súhlasu

Na Ukrajinu v piatok bez oficiálneho súhlasu ukrajinských úradov vošlo niekoľko desiatok ruských kamiónov s humanitárnou pomocou. Tá je určená pre východoukrajinský Luhansk, kde proruskí separatisti vzdorujú vládnym silám.

Kyjev vzápätí obvinil Rusko z porušenia medzinárodného práva i z "priamej invázie". Nákladné autá nesprevádzajú predstavitelia Červeného kríža, ako sa pôvodne dohodlo, ale ozbrojení separatisti.

"Hovoríme, že je to priama invázia," vyhlásil šéf ukrajinskej tajnej služby Valentin Nalyvajčenko.

Podľa neho ide o "vojenské vozidlá pod cynickým maskovaním Červeného kríža".

"Humanitárny konvoj predstavuje presne naplánovanú a nebezpečnú  provokáciu proti Ukrajine s drzým a cynickým využitím rešpektovaného Medzinárodného výboru Červeného kríža," dodal.

SITA

"Zodpovednosť za bezpečnosť ruského konvoja pohybujúceho sa po území, ktoré dočasne nekontrolujú ukrajinské sily, leží výlučne na Rusku," upozornil hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko.

Porušenie medzinárodného práva

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí označilo ruský postup za "ďalšie do neba volajúce porušenie medzinárodného práva". Rusko vraj ignorovalo medzinárodné pravidlá i dosiahnuté dohody.

Kyjev varoval i pred možnými provokáciami. Konvoj totiž ide po ceste, ktorú rebeli ostreľujú z mínometov.

SITA


Kamióny na ukrajinskom území vošli po tom, čo Moskva oznámila, že nie je ochotná ďalej tolerovať akékoľvek zdržovanie humanitárneho konvoja a že kolóna sa začína presúvať k Luhansku, píše BBC.

"Všetky zámienky pre zdržovanie dodávky pomoci do zón v situácii humanitárnej katastrofy sa vyčerpali. Rusko sa rozhodlo konať. Náš konvoj s nákladom humanitárnej pomoci sa dal do pohybu smerom k Luhansku," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Putin o konvoji vie

"Prezidenta Putina informovali, že konvoj sa posunul smerom k Luhansku, kde spolu bojujú proruskí separatisit a ukrajinské vládne sily," uviedol hovorca Kremľu Dmitrij Peskov pre Ria Novosti.

Kamióny podľa Moskvy vezú obyvateľov okupovaného Luhanska takmer dvetisíc ton humanitárnej pomoci. Ukrajinské úrady v minulých dňoch opakovane vyjadrovali pochybnosti o skutočnej povahe konvoja.

Peripetie okolo konvoja, pozrite si reportáž:

Polemizovalo sa, že konvoj preváža vojenské dodávky pre rebelov a nie pomoc pre obyvateľov. Moskva obvinenia popiera.

V bojovej zóne na východe Ukrajiny pritom na zásielku čakajú desaťtisíce ľudí. Mesto Luhansk obliehajú už dvadsať dní a okrem iného sú obyvatelia bez vody a elektriny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy