Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Do Malajzie priviezli telá pasažierov zostreleného lietadla
Zdielať na

Do Malajzie priviezli telá pasažierov zostreleného lietadla

KUALA LUMPUR / Na letisku v malajzijskom Kuala Lumpur v piatok pristálo lietadlo s prvými telami a urnami dvadsiatich malajzijských cestujúcich, ktorí v polovici júla zahynuli pri katastrofe Boeingu 777 nad východnou Ukrajinou. Vláda na piatok vyhlásila smútok a vyzvala obyvateľov k pietnej spomienke a minúte ticha.

Lietadlo malajzijských aerolíniek dorazilo do Amsterdamu, kde pozostatky naložili. Z 298 ľudí na palube bolo 43 Malajzijčanov, 195 cestujúcich pochádzalo z Holandska. Stroj zasiahla strela zem-vzduch odpálená z oblasti, ktorá je pod kontrolou východoukrajinských povstalcov.

Na letisku sledovali pietny akt aj členovia kráľovskej rodiny a malajzijskej vlády. Pristátie prinášali divákom naživo aj všetky miestne televízie.

SITA

Pozostatky obetí postupne odovzdajú príbuzným.

Do Malajzie pricestovalo lietadlo s pozostatkami obetí letu MH 17, pozrite si video:


Druhé špeciálne lietadlo z Holandska očakávajú v Malajzii nedeľu. Z občanov Malajzie, ktorí zahynuli na palube boeingu, zatiaľ identifikovali tridsať ľudí.

SITA

Prvé výsledky za pár dní

Vyšetrovanie katastrofy zatiaľ nie je uzavreté. Prvé predbežné výsledky by mali byť zverejnené v septembri. Zaisťovanie dôkazov z miesta tragédie museli experti z Holandska a Malajzie prerušiť, pretože v bezprostrednom okolí neutíchali boje medzi ukrajinskou armádou a vzbúrencami.

Pozostatky obetí ležali preto niekoľko dní na mieste pádu lietadla. Postupne ich odvážali na identifikáciu do Holandska. Pozrite si reportáž reportéra TV JOJ Martina Krpača priamo z Holandska: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy