Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Nórsko je v pohotovosti. Bojí sa teroristického útoku
Zdielať na

Nórsko je v pohotovosti. Bojí sa teroristického útoku

OSLO / Nórsko je v stave vysokej pohotovosti pre hrozbu teroristického útoku. Krajina prijala sprísnené bezpečnostné opatrenia, posilnila policajné hliadky. Oslo takto reaguje na štvrtkovú informáciu nórskej rozviedky o bezprostrednej hrozbe teroristického útoku, ktorý by mohla spáchať skupina islamistov. Tá je podľa rozviedok na ceste zo Sýrie a údajne mieri do Nórska.

V sobotu bol pre hrozbu čiastočne uzavretý vzdušný priestor nad druhým najväčším nórskym mestom Bergenom. Polícia vyzvala najväčšiu nórsku štátnu spoločnosť Avinor, aby zakázala prelety nad centrom mesta. Letisko v Bergene ale uzavreté nebolo a funguje normálne.

Zákaz letov by sa mal týkať len malých súkromných lietadiel a vyhliadkových letov. Nevzťahuje sa na stroje nórskej námornej a záchrannej služby, policajné a armádne lietadlá.

Na hraniciach sa zaviedli kontroly totožnosti všetkých cestujúcich do krajiny, vrátane občanov euróspkych štátov. Nórsko nie je členom EÚ, je však súčasťou schengenského priestoru zahŕňajúceho 26 európskych krajín, ktoré zrušili kontrolu pasov a iné kontroly na hraniciach s inými členskými štátmi.

Už predtým Nórsko v reakcii na správy rozviedky vyslalo ozbrojených policajtov na letiská, vlakové stanice, hraničné priechody a iné citlivé miesta.

Pre hrozbu útoku boli zatvorené aj niektoré pamiatky v Osle. Aj v okolí výskumných jadrových reaktorov v Kjellere a Haldene sa opatrenia sprísnili.

Najväčšia hrozba

V poslednom období odišlo do vojny v Sýrii bojovať až 50 islamistov z Nórska. Ide väčšinou o ozbrojencov, ktorí už získali skúsenosti v konfliktoch vo svete. Nórsko považuje tento typ radikálov za najväčšiu hrozbu.

Tri roky po

Nórsko sa stále nespamätalo z útoku Andersa Breivika. Ten šokoval pred tromi rokmi celý svet, keď vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí.

O dve hodiny neskôr postrelil 69 členov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. Teraz si vo väzení odpykáva dvadsaťjedenročný trest trest s možnosťou predĺženia až na doživotie.

Pozrite si reportáž, ktorú nakrútil reportér Samuel Migaľ deň po tragédii:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy