Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rodina prišla o príbuzných v zmiznutom aj v zostrelenom lietadle
Zdielať na

Rodina prišla o príbuzných v zmiznutom aj v zostrelenom lietadle

BRATISLAVA/AMSTERDAM / Bez ohľadu na to, akú pravdu sa svet o lete MH17 dozvie, nesmieme zabúdať na obete. S odstupom času sa vynárajú čoraz konkrétnejšie príbehy jednotlivých pasažierov.

Na palube spadnutého lietadla boli lekári, športovci, či rodiny s malými deťmi. Karlin (25) mala celý život pred sebou. Andrej bol ešte o rok mladší. Už v tom veku však bol oporou svojej sestre. Joep bol zase oporou miliónom ľudí, ktorých nikdy v živote nestretol. Aj títo ľudia sedeli na palube Boeingu malajzijských aerolínií, ktorý vo štvrtok vyštartoval z holandského Amsterdamu.

Aj týchto ľudí rozmetala raketa bez milosti na kusy. "Bola najveselšou kolegyňou, akú som mal. Dokázala sa smiať celý deň," opisuje Karlin kolega z univerzity v Indiane. Tam mladá žena študovala a učila. 

Chcela cestovať

Karlin si zobrala pár týždňov voľna, aby navštívila rodinu v Holandsku a trochu cestovala po svete. Jej cesta skončila asi 50 kilometrov od ukrajinsko-ruských hraníc.

Na rovnakom mieste skončil aj život Kanaďana Andreja. Ten bol na ceste na Bali. Jeho sestra Lexi netuší, čo si bez neho počne. "Každú chvíľu ma to chytí opäť. Chce sa mi ľahnúť a jednoducho zomrieť." 

Joep Lange (59) bol zase uznávanou svetovou kapacitou v oblasti výskumu AIDS. Spolu so svojimi kolegami letel na dôležitú konferenciu. Spolu s ním možno zomrela v lietadle nádej pre milióny chorých ľudí v Afrike. Na palube Boeingu sedel aj päťdesiatročný hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Glenn Thomas.

Prišli o rodinu aj v zmiznutom lietadle

Hotovým peklom si prešla jedna z rodín. Dvaja ich blízki cestovali Boeingom malajzijských aerolínií, ktorý zmizol pred štyrmi mesiacmi. Dvaja ďalší príbuzní cestovali Boeingom, ktorý vo štvrtok spadol na ukrajinskú zem. Rodina je už zmierená so svojím prekliatím. "Pravdepodobnosť, že sa to stane, je mizivá, ale stalo sa to. Čo s tým narobíme," tvrdí príbuzný obetí Maree.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy