Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Príbehy, z ktorých mrazí. Tí, čo nenastúpili do lietadla smrti
Zdielať na

Príbehy, z ktorých mrazí. Tí, čo nenastúpili do lietadla smrti

AMSTERDAM / Tragédia letu MH 17 otriasla celým svetom. Holandsko je na kolenách. Okrem konšpiračných teórií sa vynárajú stále nové a nové príbehy ľudí, ktorí boli na palube alebo let zmeškali.

"Rodina zo Zeelandu unikla katastrofe, "žena zmeškala let MH 17", "Svet medicíny trúchli nad stratou odborníka na výskum AIDS." Aj takýmito titulkami holandské médiá pomenúvali obrovskú tragédiu deň po. 

Zlá predtucha?

Na palube zomrelo až 173 Holanďanov. Najviac pozornosti si vyslúžil Co Schilder, ktorý pred odletom zavesil na sociálnu sieť fotku zostreleného lietadla s textom: "V prípade, že zmizne lietadlo, tak takto vyzerá."

Tento vtip však teraz vyznieva ako zlá predtucha toho, čo sa o pár hodín stalo. Cor Schilder mal pritom v živote veľa plánov. S priateľkou si kúpil nový dom a celý rok pracovali v novootvorenom kvetinárstve. Zaslúženej dovolenky v Malajzii sa však už nedočkali.

Museli ísť iným letom

V holandskej tlači sa objavil aj ďalší príbeh miestnej rodiny so šťastným koncom. Rodičia so synom neboli nadšení, že na ich let sa predalo viac leteniek ako bolo miest v lietadle. Museli tak ísť iným letom, čo im nakoniec zachránilo život. "Môjmu bratovi sa nepáčila celkom dobrá alternatíva náhradného letu," uviedol rodinný príslušník.

Amsterdamské médiá priniesli ďalší príbeh rodiny pochádzajúcej z Holandska. Tá to mala namierené až do Austrálie. Ponáhľali sa tam na pohreb starej mamy. Ich úsilie dostať sa do lietadla stoj čo stoj našťastie nevyšlo.

Šťastie však už nemal holandský lekár, ktorý cestoval s manželkou na konferenciu v Austrálii. Celý život sa venoval vývoju lieku proti AIDS. Spolu s nimi bolo v lietadle ďalších 100 odborníkov, ktorí mali rovnaký cieľ cesty.

Druhá šanca od života

Medzi šťastnými, ktorí sa z rôznych dôvodov do lietadla smrti nakoniec nedostali, bola aj žena z Malajzie. Pôvodne mala letom MH-17 cestovať domov za svojou rodinou. V Holandsku bola aj so svojim dieťaťom.

Do lietadla sa pravdepodobne nedostala preto, lebo nestihla včas odovzdať batožinu a prevziať si palubný lístok. Za svojimi príbuznými preto pricestuje ďalším letom.

"Som otrasená. Stále plačem a myslím na to, že som dostala od života druhú šancu," povedala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy