Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia zasahovala v detskom domove, oslobodila 458 detí
Zdielať na

Polícia zasahovala v detskom domove, oslobodila 458 detí

Zdroj: ISIFA

MEXIKO / Pri pátraní po piatich nezvestných deťoch objavili mexickí policajti v zariadení pre chudobných 458 detí a 137 dospelých. V domove ich držali proti ich vôli. Panuje podozrenie, že niektoré deti zneužívali a že ich nútili chodiť žobrať.

Polícia našla v domove aj štyri nezvestné deti, po ktorých pátrala.

Deti a dospelí žili v zariadení existujúcom viac ako 40 rokov v meste Zamora v západomexickom štáte Michoacán vo veľmi zlých nehygienických podmienkach. Domov bol plný krýs, ploštíc a bĺch. 

50 sťažností

Úrady proti praktikám majiteľky zariadenia dostali za posledné štyri roky približne päťdesiat sťažností od príbuzných detí. Zatiaľ nie je jasné, prečo úrady nezasiahli skôr.

Podľa informácií mexických médií zakladateľka a majiteľka zariadenia Rosa del Carmen Verduz deti nútila žobrať. Spať museli na zemi medzi potkanmi a boli sexuálne zneužívané. Deti, ktoré sa v domove narodili, boli uvádzané ako deti zakladateľky domova. Ich rodičia ich nesmeli vychovávať.

9 ľudí zatknutých

Podľa informácií generálneho prokurátora Jésusa Murilla Karamu polícia Verduz a ďalších osem zamestnancov zatkla.

Vrchný federálny vyšetrovateľ Salvador Jara v utorok na tlačovej konferencii povedal, že je zhrozený z toho, čo v domove našli. "Neočakávali sme, aké hrozné podmienky nájdeme v domove," povedal. 

Policajný zásah si vynútili rodičia, ktorým bránili ujať sa opäť svojich detí. Obmedzenia sa týkali i práv detí, ktoré v zariadení dospeli a mali už vlastných potomkov.

Najčítanejšie správy