Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Samovrah sa odpálil na bicykli, zahynuli štyria českí vojaci
Zdielať na

Samovrah sa odpálil na bicykli, zahynuli štyria českí vojaci

KÁBUL / Pri samovražednom útoku pri afganskom Bagrame zahynuli štyria českí vojaci Severoatlantickej aliancie, ktorí rozdávali miestnym deťom pastelky. Útok Talibanu si dokopy vyžiadal šestnásť obetí. Ide o najväčšiu jednorazovú stratu českej armády v mierovej misii. Správu priniesla agentúra Reuters.

Tragédia sa odohrala v okolí základne Bagram v afganskej provincii Parwan. Základňou otriasol hlasný výbuch. Samovražedný atentátnik, ktorý prišiel na bicykli, sa odpálil medzi ľuďmi. Mal na sebe uniformu afganskej národnej polície.

K útoku sa prihlásilo militantné hnutie Taliban. Miestni povstalci často útočia na afganské a medzinárodné vojenské sily a na sídla vládnych úradov.

Rozličné informácie

Podľa miestnej polície bolo zabitých desať detí vo veku od 8 do 12 rokov. Zomreli aj dvaja policajti, informovala agentúra Reuters.

Správy sa ale rôznia. Server Russia Today uviedol, že na mieste zahynulo šesť vojakov, 11 detí a dvaja policajti. Spravodajský portál Aljazeera napísal, že medzi mŕtvymi sú deti aj ženy.

Kondoloval aj Glváč

Česká armáda pošle pre vojakov letecký špeciál. V lietadle poletia piati vojaci, ktorí nahradia štyroch mŕtvych a jedného zraneného.

Minister obrany Martin Glváč poslal sústrastný telegram ministrovi obrany Českej republiky Martinovi Stropnickému. Vyjadril v ňom ľútosť nad stratou mladých vojakov, ktorí plnili svoje úlohy.

Pozrite si priloženú reportáž:

Prvá obeť teroristov

Od teroristického útoku na slovenských vojakov v afganskom Kandaháre uplynie v stredu 9. júla rok. Na slovenskú jednotku vtedy zaútočil Lambar Chán, ktorý bol príslušníkom Afganskej národnej armády. Pri útoku zahynul čatár Daniel Kavuliak.

Na slovenských vojakov strieľal útočník zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre smerom dovnútra vojenskej leteckej základne, kde prebiehal výcvik slovenských vojakov.

Reprofoto/Blesk.cz

Tridsaťpäťročný Kavuliak bol prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993.

Slovenskí vojaci, ktorí zahynuli v misiách

Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky zomrelo v zahraničných misiách 57 Slovákov.

22. apríla 1993 - Rotmajster Igor Rigo zahynul pri delostreleckej prestrelke medzi Srbmi a Chorvátmi.

27. októbra 1994 - Čatár Vladimír Grman podľahol ťažkým zraneniam, ktoré utrpel po zlyhaní hydrauliky zdvíhacieho zariadenia.

31. mája 1996 - Nadporučík Dušan Chrašč, ktorý pôsobil v prechodnej misii OSN pre Východné Slavónsko, zomrel po prekonanom zápale okostice.

19. júla 2001 - Člen pozorovateľskej misie Európskej únie na území bývalej Juhoslávie Ľubomír Orsag tragicky zahynul v Macedónsku. Vozidlo nabehlo na protitankovú mínu.

11. februára 2002 - V Eritrei prišiel o život pri autonehode desiatnik Vladimír Kollár.

15. mája 2002 - Pri plnení služobných povinností v Kosove tragicky zahynul čatár Miroslav Hajdúch. Pri otáčaní vozidla navádzal vodiča tak, že mu zmizol z dohľadu. Hajdúch, ktorého vozidlo zachytilo, utrpel vážne poranenia ľavej ruky a hlavy.

8. júna 2004 - Pri plnení služobných povinností zahynuli v Iraku traja slovenskí vojaci, rotný Peter Dinga, čatár Vladimír Simonides a čatár Miroslav Frkáň. Vozidlo naložené muníciou, v ktorom sedeli, vybuchlo.

8. júna 2004 - Príslušník mierových síl UNFICYP rotný Miroslav Hruška zahynul na Cypre. Pri vystupovaní z vrtuľníka prešiel k jeho zadnej časti, kde ho zachytil rotor. 

19. januára 2006 - Vojenské lietadlo AN-24 so 43 ľuďmi na palube havarovalo na severovýchode Maďarska pri obci Hejce po náraze do kopca Borsó. Pri leteckom nešťastí všetci zahynuli. Pád lietadla prežil nadporučík Martin Farkaš.

11. novembra 2006 - Rotný Rastislav Neplech tragicky zahynul pri výbuchu nástražného systému v irackom meste Al Kut.

5. októbra 2008 - Pre slovenského vojaka Alexandra Šimkoviča, ktorý zomrel na Cypre, sa stala osudná jeho záľuba v športovom potápaní. Slobodník sa bol v čase osobného voľna potápať. Pri vynáraní ho zasiahol čln miestnej polície, zomrel po prevoze do nemocnice.

27. decembra 2013 - Pri samovražednom útoku na vojenský konvoj v Afganistane prišli o život dvaja príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Civilné vozidlo explodovalo vo chvíli, keď sa v jeho blízkosti presúval vojenský konvoj.

Českí vojaci, ktorí zahynuli v misiách

V zahraničných operáciách od roku 1990 zomrelo 24 českých vojakov, z toho desať z nich pri nepriateľských útokoch. Doposiaľ Česko nestratilo viac vojakov v jeden deň.

4. mája 2007 - V provincii Badachšán zahynul vojak, ktorého zavalila lavína kamenia a bahna.

17. marca 2008 - Príslušník špeciálnej jednotky vojenskej polície zahynul v Afganistane pri útoku samovraha.

30. apríla 2008 - V provincii Logár prišiel o život český vojak po tom, čo terénne vozidlo nabehlo na nálož.

31. mája 2011 - V provincii Vardak zahynul vojak, keď autom prešiel cez improvizované výbušné zariadenie.

9. októbra 2011 - Vojak zomrel po strelnom poranení počas útoku na základňu v provincii Vardak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy