Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Poľsku sa zrútilo lietadlo, zomrelo jedenásť osôb
Zdielať na

V Poľsku sa zrútilo lietadlo, zomrelo jedenásť osôb

ČENSTOCHOVÁ / Pri leteckom nešťastí neďaleko mesta Čenstochová zomrelo jedenásť ľudí. Informovali o tom miestni hasiči.

Pád lietadla s ľuďmi chystajúcimi sa k parašutistickému zoskoku prežil jediný človek. Stroj sa zrútil krátko po štarte.

"Videl som, že letí veľmi nízko. Myslel som si, že narazí do môjho domu, ale zavadil o stromy a havaroval," opisuje svedok Alexander.

Preťažené lietadlo

Dvojmotorový stroj Piper PA-31 Navajo sa zrútil krátko po tom, čo popoludní opustil letisko Rudniki. Na zem dopadol asi tri kilometre od letiska pri lese. Pomôcť sa snažili aj miestni obyvatelia. 

"Jedni vyťahovali z okna toho živého. ďalší sa pokúšali pomôcť tým, čo ich odhodilo z lietadla. ťahali ich preč, no zhoreli," opisuje svedok Szymon.

Jedna osoba zachránená

Po páde začalo lietadlo horieť a zasahujúci hasiči a záchranári z neho vyprostili jednu osobu, ktorá bola nažive.

"Z lietadla sme dostali von tri osoby, jedna bola prevezená do nemocnice, ďalšie dve zomreli na mieste," konštatuje hovorca hasičov Jaroslaw Wojtaszyk.

V kritickom stave previezli zachráneného muža vrtuľníkom do nemocnice."Stav inštruktora je ťažký, ale stabilizovaný. 40-ročný muž sa momentálne nachádza na oddelení intenzívnej starostlivosti," uviedla hovorkyňa nemocnice Čenstochová Beata Marcinak.

Príčiny vyšetrujú

Príčinu nehody vyšetrujú úrady. Lietadlo mohlo byť preťažené, pretože jeho kapacita bola len desať osôb.

"Na mieste prebieha obhliadka iba časti tiel, zvyšné telá sú ešte stále uväznené vo vraku lietadla," uviedol prokurátor Tomasz Ozimek.

"Musíme zistiť, aký bol priebeh letu a aká bola príčina katastrofy. V tejto chvíli o jej príčine hovoriť ešte nemôžeme," dopĺňa hovorca polície Andrzej Gaska.

Lietadlo mala miestna parašutistická škola len rok. Na palube bol v tragickom okamihu pilot, jeden z majiteľov spoločnosti, traja klienti, traja inštruktori a štyria účastníci parašutistického kurzu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy