Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Letecké tragédie sú zväčša ľudským zlyhaním, tu sú príklady
Zdielať na

Letecké tragédie sú zväčša ľudským zlyhaním, tu sú príklady

BRATISLAVA / Zlyhali buď piloti alebo technika a možno je na vine aj nekvalitné palivo. To sú tri verzie nedeľného leteckého nešťastia v ruskej Kazani. Haváriu neprežilo 50 ľudí a kritici hovoria o laxnej kontrole dopravcov.

Šetria na úkor bezpečnosti

Zrútený Boeing má pestrú minulosť. Lietal v Bulharsku, Rumunsku aj Ugande. Problémy sa uňho objavili už vlani, keď musel núdzovo pristáť, teraz úrady musia preskúmať čierne skrinky. VIAC TU. Podľa kritikov však ruskí dopravcovia šetria na úkor bezpečnosti a štát to prehliada.

"Je to nepredstaviteľné, strašné. Dozorné orgány by nemali dávať certifikáty lietadlám, ktoré nemajú lietať," hovorí pozostalý Dmitry. Pred dvoma rokmi sa zrútilo aj lietadlo pri meste Jaroslavľ. Na palube bol hokejový tím, za ktorý v tom čase hrával legendárny Pavol Demitra.

Vždy to je ľudské zlyhanie

Smolu v Rusku mali aj Poliaci. Pri Smolensku havaroval stroj typu Tupolev s politickými špičkami vrátane prezidenta Lecha Kaczynskeho. Za tragédiami podobného typu je podľa leteckého vyšetrovateľa takmer vždy ľudské zlyhanie.

"Keď neurobí chybu pilot, môže ju urobiť technik, urobí ju údržbová organizácia, urobia sa chyby pri výrobe," vysvetľuje letecký vyšetrovateľ Igor Benek.

V Bratislave zomrelo 158 pasažierov

Veľké letecké tragédie sme mali aj na Slovensku v Bratislave, no dlhé roky sa o nich nehovorilo. Nad jazerom Zlaté piesky sa v roku 1976 zlomil trup lietadla Iljušin, desať rokov predtým narazilo do kopca v Rači lietadlo s Bulharmi. Počet obetí oboch nešťastí sa vyšplhal na 158. 

"Videl som ho, že je nízko, potom klesal k lesnému porastu a zrazu svetlo, výbuch," opisuje situáciu račiansky pamätník. Letecká havária prispela aj k vyradeniu nadzvukových strojov Concorde z prevádzky. V roku 2000 jeden z nich po štarte narazil do hotela v Paríži.

Najväčšiu katastrofu neprežilo 583 ľudí

Zahynulo 113 ľudí a spor o to, kto je vinný, sa skončil až vlani. Dvojnásobný počet obetí si o pár rokov neskôr vyžiadal pád Airbusu do Atlantiku. Na palube boli aj traja Slováci, ich blízki na pozostatky čakali dlho.

Doteraz najväčšou leteckou katastrofou vôbec bola zrážka dvoch lietadiel na pristávacej dráhe na ostrve Tenerife. Nevedeli o sebe pre chaos na letisku a veľkú hmlu. Neprežilo 583 ľudí.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy