Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Irak potvrdil sýrske nálety na islamistov
Zdielať na

Irak potvrdil sýrske nálety na islamistov

BAGDAD / Iracký premiér Núrí Málikí potvrdil sýrske nálety na pohraničné mesto Kajm, ktoré počas víkendu obsadili islamisti. Uvíta akýkoľvek letecký útok na radikálov z Islamského štátu a Levante (ISIL) aj napriek tomu, že o neho oficiálne nepožiadal.

Lietadlá bombardovali iracké pohraničie tento týždeň, ale Sýria poprela, že stroje patrili jej armáde. Málikí povedal, že o žiadny útok nežiadal, ale privíta akýkoľvek útok na ISIL.

Bagdad pôvodne požiadal o nálety na pozície ISIL Spojené štáty, Washington ale žiadosti nevyhovel a do Iraku poslal iba vojenských poradcov.

ISIL pôsobí aj na sýrskom východe a severe a rovnako ako v Iraku i tam chce zostaviť chalifát. Iracká vláda je spokojná s akýmkoľvek úderom proti rebelom. Vzniká veľké územie, ktoré je mimo kontrolu štátnych orgánov.

Málikí povedal, že v nasledujúcich dňoch dorazia do Iraku vojenské lietadlá, ktoré Irak kúpil v Rusku. USA síce majú dodať bojové stíhačky F-16, ale dodanie strojov mešká.

Situácia na irackých hraniciach:

Málikí hovoril o situácii minulý piatok s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa zdrojov z Kremľa Putin vyjadril podporu irackej vláde v jej snahe zbaviť Irak teroristov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy