Polojasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Domáci pôrod sa skončil smrťou novorodenca
Zdielať na

Domáci pôrod sa skončil smrťou novorodenca

PLZEŇ / Dvadsaťročná žena z Kašperských Hôr v Česku doplatila na rozhodnutie rodiť doma len za prítomnosti svojej matky. Počas pôrodu začala silno krvácať. Kým prišli na miesto lekári, jej novonarodené dievčatko už bolo mŕtve. Článok nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov.

Dieťa sa narodilo živé. "Volali nám, že žena krváca. Až keď sme prišli na miesto, zistili sme, že sa tam nachádza aj novorodenec bez známok života. Matku aj dieťa sme odviezli do nemocnice," oznámila Lenka Ptáčková zo záchrannej služby v Plzni. Rodina podľa jej slov domáci pôrod zamlčala.

Zatiaľ nie je jasné, či žena rodila doma plánovane. Zdravotníci boli však údajne privolaní až po narodení dieťaťa.

Pri pôrode sa nachádzala matka rodičky a novonarodené dievčatko podľa denník Blesk vážilo 3,5 kilogramu. Tragédiu už vyšetruje polícia. Tá zisťuje, či sa dieťa narodilo skutočne živé a preveruje aj podozrenie, že na úmrtí novorodenca nesie vinu niekto zo zúčastnených. Príčinu smrti určí pitva.

Gynekológovia varujú

Aj niektoré Slovenky sa prikláňajú k domácim pôrodom. Lekári však upozorňujú, že nie každý pôrod prebieha bez komplikácií. "Komplikácie vyžadujú okamžité odborné riešenie a čas strávený prevozom do pôrodnice môže ohroziť život dieťaťa aj mamičky," tvrdí gynekologička a pôrodníčka Nina Matúšková. Pôrod v nemocnici preto lekári považujú za bezpečnejší. 

Pozrite si reportáž o domácich pôrodoch na Slovensku:

Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy