Jasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Biely dom prezradil meno tajného agenta. Omylom
Zdielať na

Biely dom prezradil meno tajného agenta. Omylom

Zdroj: ISIFA

WASHINGTON / Pracovníkom Bieleho domu sa v súvislosti s návštevou Baracka Obamu v Afganistane podarilo prezradiť totožnosť veliteľa kábulskej centrály CIA. Jeho meno sa objavilo na zozname, ktorý sa dostal do rúk novinárom, píše The Guardian.

Veľvyslanec s generálom

Tlačové oddelenie Bieleho domu vydalo zoznam, na ktorom boli mená pätnástich vysokých predstaviteľov. Tí mali spoločne s prezidentom USA Barackom Obamom navšíviť základňu Bagram v Afganistane, píše The Guardian.

Bol medzi nimi americký veľvyslanec v Afganistane James Cunningham či generál námornej pechoty Joseph Dundorf. Zoznam následne putoval do emailových schránok novinárov, ktorí s Obamom cestovali do Afganistanu.

Hrozba atentátu

Redaktor Washington Post poslal zoznam ďalším šiestim tisícom príjemcov. Všimol si, že medzi menami sa nachádza aj veliteľ kábulskej sekcie CIA. Informoval tlačové oddelenie Bieleho domu. Chcel vedieť, či sa meno pracovníka tajnej služby dostalo na zoznam nedopatrením. Biely dom reagoval zaslaním upravenej verzie zoznamu, kde pracovník CIA chýbal.

CIA bude musieť kvôli prešľapu Bieleho domu stiahnuť svojho agenta z Afganistanu. V minulosti boli vyradené tri mená veliteľov CIA v Pakistane. Jednému hrozil atentát a služba ho musela z krajiny stiahnuť.

Naposledy sa niečo podobné stalo v roku 2003. Bývalá agentka CIA Valeria Plameová bola vyradená kvôli aktivitám svojho manžela, bývalého veľvyslanca Josepha Wilsona. Ten kritizoval Biely dom za prekrúcanie faktov o Iraku.

Debata s vojakmi

Barack Obama v nedeľu nečakane priletel do Afganistanu, kde sa stretol s americkými vojakmi. Tí sa pripravujú na odchod z krajiny. Jeho návšteva na leteckej základni Bagram trvala len dve hodiny a počas nej stihol absolvovať niekoľko rozhovorov s americkými vojakmi.

Obama pricestoval do Afganistanu už po štvrtý raz. Dosluhujúci prezident Hámid Karzaj bol o jeho návšteve informovaný. Šéf Bieleho domu si čas na schôdzku s hlavou štátu nenašiel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy