Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šampión Kličko sa stal starostom Kyjeva
Zdielať na

Šampión Kličko sa stal starostom Kyjeva

Zdroj: SITA

KYJEV / Súbežne s prezidentskými voľbami sa v niekoľkých ukrajinských mestách konali i voľby starostov. Ostro sledované boli voľby v Kyjeve, kde kandidoval populárny vodca UDAR a bývalý boxer Vitalij Kličko.

Väčšie právomoci

Podľa odhadov získal 57 percent hlasov a pohodlne vyhral. Niekoľknásobný svetový šampión bol jednou z hlavných postáv opozičných protestov na Ukrajine. Tie viedli k pádu proruského vedenia krajiny vrátane prezidenta Viktora Janukovyča. Demonštrácií sa osobne zúčastnil.

SITA

Kličko sa v minulosti uchádzal o kreslo starostu Kyjeva už dvakrát. V roku 2006 skončil na druhom mieste so ziskom 26 percent hlasov. O dva roky neskôr skončil tretí, kedy získal 18 percent. "Ako starosta Kyjeva môžem zmeniť viac ako prezident," povedal pred časom.

Favorit volieb

Kličko je vodcom a zakladateľom opozičnej Ukrajinskej demokratickej aliancie pre reformy (UDAR), ktorá v parlamentných voľbách v roku 2012 skončila na treťom mieste so ziskom 13,96 percenta hlasov a 40 mandátov. Od tej doby je Kličko poslancom.

Pôvodne bol požadovaný za favorita prezidentských volieb. Kandidatúry sa vzdal v prospech Petra Porošenka, ktorý vyhral nedeľné voľby.

Železná päsť

Kličko sa narodil 19. júla 1971 v Belovodsku v rodine sovietského dôstojníka. V mladosti sa jeho rodina kvôli kariére otca - vojenského pilota - putovala z miesta na miesto. Na Ukrajine žije od svojich štrnástich rokov. Okrem iného žil v Českej republike a v Nemecku.

Vyštudoval vyššiu odbornú školu. Na Kyjevskej národnej univerzite Tarasa Ševčenka získal titul PhD. v odbore športová veda a filozofia. Bol úspešným aktívnym boxerom. Odtiaľ pramení jeho prezývka Doktor Železná päsť.

Do profesionálneho ringu nastúpil v roku 1996. Jeho mladší brat Vladimir je úspešný boxer. Kličko je ženatý a má tri deti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy