Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Eurovoľby sú zbytočné, tvrdí Václav Klaus
Zdielať na

Eurovoľby sú zbytočné, tvrdí Václav Klaus

PRAHA / Podľa bývalého českého prezidenta Václava Klausa sú voľby do Európskeho parlamentu neautentické a nepotrebné. Povedal to po odchode z volebnej miestnosti. Hlasovať vraj prišiel s veľkými rozpakmi, programy strán ani nevidel. Nízka volebná účasť podľa neho svedčí o tom, že si stále viac ľudí uvedomuje, že pokus centralizovať a umelo riadiť Európu z jedného miesta je omyl. Česi si svojich 21 europoslancov vyberali od piatkového odpoludnia. Volebné miestnosti sa uzavreli v sobotu o 14:00.

Klaus váhal

Václav Klaus, ktorý Európsku úniu dlhodobo kritizuje, dorazil do volebnej miestnosti bez bez manželky. "Musím sa priznať, že som vôbec prvýkrát za dvadsaťpäť rokov po páde komunizmu veľmi váhal, či mám ísť voliť," povedal. 

Nemá žiadnu preferovanú politickú stranu a nesúhlasí ani s myšlienkou Európskeho parlamentu. Komu dal nakoniec hlas, neprezradil.

Za prvé prekvapenie eurovolieb môže Holandsko, pozrite si reportáž:

Klausov nástupca, Miloš Zeman prišiel odvoliť už v piatok. Vo volebnej miestnosti klasicky skritizoval nízku účasť. Myslí si, že je to preto, že Česi neberú problematiku Európskej únie veľmi vážne a mylne sa domnievajú, že sa ich netýka. To aj napriek tomu, že 80 percent zákonov, ktoré českí zákonodárci prijímajú, sú z dielne únie.

Slabá účasť

Záujem o voľby je v Česku rovnako slabý ako na Slovensku. V sobotu dopoludnia prišlo hlasovať len asi 15 percent voličov. V piatok to bolo len 10 percent. Účasť môže byť rekordne nízka. Celkovo prišla hlasovať len necelá pätina voličov. 

Podľa prvých odhadov v Česku vyhrala strana TOP 09 s 18 percentami. Nasledovať by mala ČSSD so 17 percentami a ANO s 15 percentami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy