Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Záplavy urobili väčšie škody ako občianska vojna, tvrdí premiérka
Zdielať na

Záplavy urobili väčšie škody ako občianska vojna, tvrdí premiérka

SARAJEVO / Rozsiahle povodne na balkánskom poloostrove majú podľa srbskej premiérky za následok väčšie škody ako počas občianskej vojny v 90. rokoch. Postihnutí obyvatelia dokonca hovoria o tisícročnej vode, povodňová vlna už ohrozuje aj Belehrad a najmenej dve elektrárne.

Nedostatok pitnej vody

Balkánske republiky sa spamätávajú z pohromy. Povodne si v Srbsku, Bosne a Hercegovine a v Chorvátsku vyžiadali najmenej 40 obetí. Ich počet sa zrejme ešte zvýši po opadnutí vôd. Tisíce ľudí sa muselo uchýliť do núdzových centier. Mnohí prišli o svoje domovy po zosuvoch mokrej pôdy. Prečítajte si VIAC TU. 

"Najväčším problémom je nedostatok pitnej vody, jedla a nástrojov na odpratávanie nánosov bahna a trosiek, aby sme mohli začať s upratovaním," hovorí obyvateľ mesta Doboj, Boro Manic.

Výpadky elektriny

Veľkým problémom sú aj výpadky elektriny. V Srbsku záplavy ohrozujú dve veľké uhoľné elektrárne. Dodávky prúdu klesli asi o 40 percent. Elektrárne i hlavné mesto sa pred prívalovou vlnou snažia ochrániť protipovodňovými hrádzami. Pracujú na nich okrem profesionálov aj tisíce dobrovoľníkov.

"Som hrdý na mladých dobrovoľníkov, ktorí prichádzajú z celej krajiny. Nespali celú noc. Prinášajú potrebné nástroje, jedlo a všetko čo môžu, dávajú tým, ktorých záplavy postihli," povedal jeden z členov záchranného tímu.

Slovensko pomôže Srbsku postihnutému záplavami. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák rozhodol o poskytnutí humanitárnej finančnej pomoci vo výške 50-tisíc eur. "Vláda Slovenskej republiky týmto krokom vyjadruje solidaritu so srbským ľudom pri prekonávaní dôsledkov vážnej živelnej pohromy," uviedol tlačový odbor rezortu zahraničia. Slovensko tiež zváži poskytnutie materiálnej pomoci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy