Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rusi varujú pred občianskou vojnou na Ukrajine
Zdielať na

Rusi varujú pred občianskou vojnou na Ukrajine

Zdroj: SITA

MOSKVA / Ruský minister zahraničných Sergej Lavrov vyjadril presvedčenie, že Ukrajina stojí na prahu občianskej vojny. Pozastavil sa nad informáciou, že ukrajinské jednotky použili počas operácie vrtuľníky mierových síl OSN. Informáciu priniesol britský The Daily Telegraph.

Vrtuľníky z OSN

"Myslím si, že keď Ukrajinci zabíjajú svojich vlastných, približujú sa k občianskej vojne," prehlásil Lavrov. Dodal, že na východe a juhu Ukrajiny už vojna prebieha.

Minister zopakoval vyhrážky Kyjevu, že pripojenie k Európskej únii bude mať pre Ukrajinu vážne ekonomické dôsledky. "Ak sa rozhodnú vstúpiť, musia rátať s následkami," pohrozil.

Lavrov dal najavo, že Moskva by chcela vyjasniť informácie o použití vrtuľníkov s označením OSN. Ruské agentúry uvádzajú, že ich ukrajinské vládne sily nasadili v stredu večer v Krematorsku. OSN vyjadrila znepokojenie a jedná s ukrajinskými úradmi.

Porušenie dohody

Predseda ruskej dumy Sergej Naryškin prehlásil, že nový ukrajinský prezident nebude plne legitímny. Kyjev na uskutočnení volieb trvá. "Miera legitimity prezidenta, ktorého zvolia 25. mája, nebude úplná," povedal Naryškin.

Ruský prezident Vladimir Putin spochybnil pripravované voľby, Zosadený Viktor Janukovyč je podľa Moskvy jedinou formálnou hlavou štátu.

Kyjev obviňuje Moskvu z porušovania ženevskej dohody o urovnaní krízy a podporuje povstalcov. Úradujúca ukrajinská vláda si od volieb sľubuje zjednotenie okolo nového demokratického vedenia. Rebeli voľby odmietajú.

Vojaci sa nesťahujú

Separatistom sa podarilo usporiadať vlastné referendum. Podľa tvrdenia organizátorov skončila výraznou podporou samostatnosti Doneckej i Luhanskej oblasti. Radikáli v pondelok vyhlásili nezávislosť ľudových republík. V Donecku vyzvali Moskvu, aby zvážila ich prijatie do Ruskej federácie.

NATO/Facebook

NATO zverejnilo sériu satelitných záberov. Ruská armáda sa stále zdržiava na ukrajinských hraniciach. Na fotografiách je možné vidieť vojenské vrtuľníky a ozbrojené vozidlá.

NATO/Facebook

Realitou je 40-tisíc jednotiek v najvyššom stupni pohotovosti na hraniciach. Ďalších 25-tisíc je na Kryme. "Najnovšie satelitné snímky ukazujú mechanizovanú pechotu, obrnené transportéry a bojové helikoptéry," zdôraznil hovorca operácií NATO Martin Downie. Ruské výroky o sťahovaní vojakov nezodpovedajú skutočnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy