Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Orbán si pohneval Kyjev
Zdielať na

Orbán si pohneval Kyjev

Zdroj: SITA

BUDAPEŠŤ/KYJEV / Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v utorok predvolalo maďarského veľvyslanca Mihálya Bayera kvôli sobotňajším vyjadreniam predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána o autonómii pre tamojšiu maďarskú menšinu.

Nie sme rukojemníci

Maďarský premiér Viktor Orbán po svojej sobotňajšej inaugurácii pomenoval priority svojej novej vlády. Medzi ne zaradil zaistenie autonómie pre maďarské menšiny.

Kontroverzný líder potvrdil, že jeho vláda bude pokračovať v otvorenom dialógu a odvážnom zmýšľaní."Maďari žijúci v Karpatskej kotline sú oprávnení mať dvojité občianstvo a autonómiu," povedal Orbán.

Podľa neho sú Maďari členmi rôznych organizácií, nie sú ale rukojemníkmi. "Chceme, aby Európa rešpektovala vlastné korene, individuálne národy a držala sa kresťanstva," dodal staronový maďarský premiér.

Nejasný postoj

"Viktor Orbán vo svojom príhovore nehovoril o tom, že Maďari žijúci na Ukrajine by mali mať územnú autonómiu," povedal šéf maďarskej diplomacie János Martonyi na tlačovej besede počas medzinárodnej konferencie GLOBSEC v bratislavskom hoteli Kempinski. VIAC TU.

Autonómia môže byť podľa Martonyiho kultúrna, etnická, územná. O poslednej sa v prejave nezmienil. "Premiér nespomenul autonómiu, ale dvojité občianstvo, kolektívne práva a samosprávu," vysvetlil minister zahraničných vecí.

V rozpore s normami

Hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Jevhen Perebjinis na tlačovej konferencii informoval, že ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo veľvyslancovi obavy z prejavu maďarského predsedu vlády.

Hovorca zdôraznil, že jeho vyjadrenia sú v rozpore s právnymi normami Ukrajiny. "Takéto prejavy nepomôžu zastaviť eskaláciu krízy na Ukrajine a stabilizovať situáciu, vyvolávajú v nás obavy," povedal Perebjinis.

Kritika aj z Poľska

Orbána kritizoval v utorok aj poľský premiér Donald Tusk, podľa ktorého išlo o nešťastné vyjadrenie. Zaznelo v zlom čase na zlom mieste.

Tusk prezentoval názor, že Poľsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko musia prejaviť solidaritu a musia mať spoločne záujem na tom, aby bola zachovaná integrita a suverenita Ukrajiny. "Ak niekto tvrdí, že rozpad Ukrajiny môže prospieť susedom, robí vážnu chybu a svedčí o jeho nedostatku znalostí z dejín," vyhlásil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy