Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Maďari si opäť zvolili Orbána, uspel i radikálny Jobbik
Zdielať na

Maďari si opäť zvolili Orbána, uspel i radikálny Jobbik

BUDAPEŠŤ / Viktor Orbán sa po víkendových voľbách raduje. Hoci ho celý svet kritizuje, podľa výsledkov volieb to vyzerá tak, že Maďari za ním stoja. Získal totiž až 45% hlasov, čo pri maďarskom volebnom systéme znamená, že v parlamente by mal obsadiť takmer 70% kresiel. Okrem Orbána sa však tešiť môžu aj pravicoví extrémisti.

Víťazstvo premiéra

Orbánova pravicovo-populistická strana Fidesz a koaliční kresťanskí demokrati získali dokopy 44,36 percenta hlasov, čo zodpovedá 37 kreslám obsadzovaným pomerným systémom, ako aj 96 zo 106 kresiel prislúchajúcim jednotlivým obvodom. "Všetky pochybnosti a neistota sa rozplynuli. Zvíťazili sme," vyhlásil premiér neskoro večer pred svojimi podporovateľmi.

"Dámy a páni, so všetkou pokorou a dôstojnosťou, ktorá nám je vlastná, vám môžem povedať: vyhrali sme! Bolo to jasné víťazstvo, ktoré si úplne ešte ani neuvedomujeme," vyhlásil Orbán.

Plne si ho uvedomuje maďarská opozícia, ktorej sa nepodarilo presvedčiť voličov, aby prišli k urnám a odovzdali hlas im. Spoločne získali iba asi štvrtinu hlasov. Najmä Maďari na vidieku sú spokojní s Orbánovým predchádzajúcim vládnutím a vidia v ňom svoju spásu. Orbán si ich naklonil napríklad znížením cien energií, či nižšou daňou z príjmu fyzických osôb.

Miesto pre život

Maďarsko je podľa Orbána opäť miestom, kde sa oplatí žiť, pracovať a založiť si rodinu. Ako druhá sa v predbežných výsledkoch umiestnila ľavicová koalícia pod vedením socialistov, ktorá by mala mať v novom parlamente 48 poslancov, významnejší podiel v podobe 23 kresiel si však zabezpečilo aj ultranacionalistické Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik). Jeho líder Gábor Vona vyjadril napriek tomu nad výsledkom hlboké rozčarovanie.

"Nevzdáme sa! Neopustíme ľudí, ktorí nám verili či už tu v oklieštenom Maďarsku, alebo za hranicami," povedal Vona, priamy potomok Maďarov, Talianov i Slovákov. Jeho Jobbik je ultrapravicové, často označované aj za ultranacionalistické, neofašistické, antisemitské, či homofóbne hnutie.

Ľavica je na dne

Nedeľňajšie voľby sa konali podľa novej ústavy z dielne Orbánovej vlády, čo na rozdiel od predošlých znamenalo iba jednokolové hlasovanie a zníženie celkového počtu kresiel z 386 na 199. Právo voliť mohli po novom využiť aj zahraniční Maďari. Voľby v roku 2010 jednoznačne ovládol Fidesz, keď získal ústavnú väčšinu v parlamente.

Zahraničné médiá si všímajú najmä úspechy ultrapravicového Jobbiku, ale upozorňujú aj na negatíva vládnych opatrení. Píše o tom dnes internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság. Výsledky potvrdzujú, že Orbánova populistická a euroskeptická rétorika sa stala v kruhoch Maďarov obľúbenou.

Britský týždenník The Economist podotkol, že víťazstvo Fideszu možno sčasti ďakovať slabej ľavicovej opozícii. Reuters dodáva, že ľavica je opäť na dne a že mnohí sa domnievajú, že v rukách Viktora Orbána sa sústredilo príliš veľa moci. Jeho doterajšie kroky však odradili množstvo investícií, ktoré Maďarsko bude v budúcnosti potrebovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy