Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Maďarské voľby ovládol favorizovaný Fidesz premiéra Orbána
Zdielať na

Maďarské voľby ovládol favorizovaný Fidesz premiéra Orbána

BUDAPEŠŤ / Nedeľné maďarské parlamentné voľby vyhral súčasný vládnuci Maďarský občiansky zväz Fidesz premiéra Viktora Orbána. Podľa odhadov maďarskej televízie získal 48 percent hlasov. Oproti minulým voľbám je to menej, napriek tomu by mal výsledok stačiť na udržanie ústavnej väčšiny.

Nová ústava

"Viem, že sme favoriti. Záleží na tom, čo sa stane medzi šiestou a 19-ou hodinou," povedal Viktor Orbán. Približne osem miliónov Maďarov malo možnosť voliť v nedeľňajších parlamentných voľbách hlasovať už podľa novej ústavy z dielne súčasnej vlády.  Obyvatelia rozhodovali o zložení 199-členného parlamentu.

V súčasnosti má maďarský zákonodarný zbor 386 poslancov. Zrušená bola aj účasť povinná pre platnosť volieb. Právo voliť budú môcť po novom využiť aj zahraniční Maďari. Voľby v roku 2010 jednoznačne ovládol Fidesz, keď získal ústavnú väčšinu v parlamente.

2013: splatenie dlhu

V auguste 2013 Budapešť oznámila definitívne splatenie úveru v hodnote 20 miliárd eur. Vláda však zaviedla vyššie dane a znárodnila dôchodkové sporiace účty. Orbán mal problémy aj v zahraničnej politike. EÚ tvrdo kritizovala mediálny zákon a nepozdávali sa jej ani zmeny v ústave. Tá okrem iného zrušila názov Maďarská republika a zaviedla jednoduchý názov Maďarsko.

Zaujímavosťou je, že popri Orbánovi sa počas jeho funkčného obdobia vystriedali štyria prezidenti - najprv to bol László Sólyom, ktorému skončilo funkčné obdobie, nasledoval Pál Schmitt, ktorý odstúpil pre obvinenia z plagiátorstva. Jeho funkciu na 40 dní prevzal predseda parlamentu László Kövér, ktorého v máji 2012 vystriedal parlamentom zvolený prezident János Áder. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy