Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Orbán bude premiérom ďalšie štyri roky
Zdielať na

Orbán bude premiérom ďalšie štyri roky

Zdroj: SITA

BUDAPEŠŤ / Maďarský parlament schválil podľa očakávania vo funkcii premiéra Viktora Orbána. Vládnuť bude najbližšie štyri roky. Predsedu vlády podporilo 130 poslancov. Proti nemu sa vyslovilo 57. Staronový premiér zložil v parlamente prísahu, informovala agentúra Reuters.

Pod paľbou kritiky

Orbánov Maďarský občiansky Zväz (Fidesz) v aprílových voľbách jasne zvíťzil. V zákonodárnom zbore má výraznú väčšinu. Šéf strany bude stáť na čele maďarskej vlády tretíkrát. Orbán bol premiérom v predchádzajúcom funkčnom období od roku 2010. Kabinet viedol aj v rokoch 1998 - 2002.

Konzervatívci získali vo voľbách 44 percent hlasov. Vďaka úpravám volebného systému obsadili v parlamente 133 kresiel. Rovnako ako v predošlom období im dáva k dispozícii dvojtretinovú väčšinu. Môžu meniť aj ústavu.

Orbán je v Európskej únii považovaný za kontroverzného politika. Jeho úpravy ústavy sa stali terčom kritiky doma i v zahraničí. Od niektorých musel odstúpiť. Brusel poukázal na porušovanie demokratických princípov ako je rešpektovanie práv menšín, slobody vyznania či nezávislosti justície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy